Tusk: EU nærmer seg enighet om flyktningene

Tyrkias president Tayyip Erdogan og EU-president Donald Tusk før møtene i Tyrkia fredag. Foto: Reuters/ NTB scanpix
Tyrkias president Tayyip Erdogan og EU-president Donald Tusk før møtene i Tyrkia fredag. Foto: Reuters/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-president Donald Tusk sier han ser tegn på enighet blant medlemslandene for første gang siden flyktningkrisen brøt ut for et år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen kommer i forkant av toppmøtet mandag der EU-ledere samles i Tyrkia.

– Det er enighet om en omfattende strategi som, om den følges, vil bidra til å dempe strømmen av mennesker og krisen som følger, sier Tusk som fredag møtte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Les også: Vil slippe migrantflom løs på Storbritannia hvis de forlater EU

Ifølge Tusk er det viktigste grepet å gjenopprette Schengen, få slutt på de interne grensekontrollene og gjeninnføre muligheten til å reise uten pass.

– På mandag vil vi forhåpentlig komme til enighet om dette. Migrasjonsruten vest i Balkan, som er den mest brukte ruten for migranter på vei nordover i Europa, vil bli stengt, sa han.

Les også: Tusk ber økonomiske migranter holde seg unna Europa

Den tyrkiske statsministeren Ahmet Davutoglu skal ha gått med på at flyktninger og migranter som ankommer Hellas, og som ikke tilhører gruppen som trenger beskyttelse, skal kunne returneres til Tyrkia. I tillegg skal Tyrkia ta tilbake alle båtflyktninger som blir tatt opp fra havet i tyrkiske farvann.

Les også:

Nå presses hundrevis av asylsøkere tilbake mot Hellas

EU-ministre møtes til nye flyktningsamtaler

EU-utsending fremstilt som seriemorder