– IS tjener millioner på å spekulere i aksjer

En IS-kriger med gruppas flagg på gaten i den irakiske byen Mosul. Arkivfoto.
En IS-kriger med gruppas flagg på gaten i den irakiske byen Mosul. Arkivfoto. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge britiske medier bruker terrororganisasjonen stjålne kontanter fra banker i Mosul til å spekulere på det internasjonale valutamarkedet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år meldte det internasjonale nyhetsbyrået AP i en rapport at terrororganisasjonen IS var i dyp pengemangel og at soldatene slet med moralen.

Nå kan det virke som IS har funnet seg nye måter å finansiere organisasjonen på. Ifølge den britiske avisen The Telegraph tjener terrororganisasjonen millioner av dollar etter at de har robbet banker i den irakiske storbyen Mosul, for så å bruke pengene til å spekulere i aksjer på det internasjonale markedet.

Fra før av er det kjent at IS tjener penger på olje og utpressing.

Les saken: Mosul under IS-kontroll på ubestemt tid

Enorme summer

Ifølge The Telegraph som siterer en parlamentarisk komité i Storbritannia tjener IS opp til 20 millioner dollar i løpet av en måned på spekulasjonene.

Business Insider skriver at får IS beløpet tilbake fra uvitende finansmyndigheter i Irak og Jordan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsløringen skal ha kommet under en høring i det britiske Utenriksdepartementet hvor en underkomité ønskt å undersøke Storbritannias rolle i forbindelse med IS sin finansiering.

Komiteens leder, John Baron, skal ha ønsket å vite om Storbritannia, som har lovet å blokkere IS finansielle nettverk, gjør de nødvendige tiltakene for å stoppe finansieringen.

Les saken: Rapport: – IS kan nærme seg slutten

Forsøker å hindre spekulasjoner

I desember stengte Irak 142 valutakontorer i landet hvor myndighetene mistenkte at IS drev med sine uttak.

Under høringen ble det avslørt at terrororganisasjonen sine finanssjefer råder over omkring 429 millioner dollar, tatt fra banker i Mosul, som de spekulerer med i aksjemarkedet.

– Pengene IS har plyndrer blir ført inn i jordanske banker og ført tilbake inn i systemet via Bagdad, sa komiteens leder under høringen.

Ifølge The Telegraph tar IS også penger fra iranske myndigheter som i utgangspunktet er tenkt som pensjonsutbetalinger til tjenestemenn som bor i Mosul.

Les også: Hemmelig opptak fra livet under IS