Tusk ber økonomiske migranter holde seg unna Europa

– Ikke tro på smuglerne. Ikke sett livet og pengene dine på spill, advarer EU-presidenten. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke kom, sier EU-president Donald Tusk til migrantene som søker mot Europa av økonomiske årsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å appellere til eventuelle ulovlige, økonomiske migranter, uansett hvor dere kommer fra: Ikke kom til Europa. Ikke tro på smuglerne. Ikke sett livet og pengene dine på spill, advarer Tusk.

– Det vil være forgjeves.

Den skjerpede tonen er ikke rettet mot dem som søker beskyttelse, slik syrere og irakere på flukt fra krig gjør. Men mot gruppene som oftere får avslag på asylsøknader i Europa.

Det gjelder for eksempel afghanere. Og ifølge avisen Financial Times er nesten 30.000 av dem som har tatt seg via Tyrkia til Hellas så langt i år, fra Afghanistan.

Har startet en dominoeffekt

Hellas er innfallsport for det store flertallet av flyktningene og migrantene som kommer til Europa, og Tusk besøkte torsdag Aten og statsminister Alexis Tsipras.

Mens Tusk gjør det klart for grekerne at EU ikke aksepterer at migranter og flyktninger lenger «vinkes gjennom» landet på vei nordover, retter han også en klar beskjed til andre EU-land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ensidige avgjørelser som ikke samkjøres først, undergraver faktisk den europeiske solidaritetstanken, selv om de er forståelige nasjonalt sett, sier Tusk i det som tolkes som et budskap til Østerrike.

Ved kun å ta imot 80 asylsøknader daglig har Østerrikerne startet en dominoeffekt der grenser stenges og grensetiltak skjerpes i landene langs migrasjonsruta fra Hellas.

Les også: UDI usikre på hva som vil skje med Norge fremover

– Undergraver tilliten

Rundt 30.000 flyktninger og migranter har til nå strandet i Hellas etter at ruta ble stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må unngå splittelse mellom oss, for det bringer oss ikke nærmere noen løsning. Det bare undergraver tilliten, sier Tusk i uttalelsen sin etter møtet med Tsipras.

Den greske statsministeren mener på sin side at det bør medfølge sanksjoner når EU-land undergraver felles vedtak, slik han mener Østerrike har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hellas vil kreve at det blir sanksjoner. Det vi er enige om, må respekteres, sier Tsipras ifølge AFP.

Les også: Østerrike lei: – Vi nekter å være venterom for flyktninger til Tyskland

Vil ikke vende Hellas ryggen

Det kom over 850.000 migranter og flyktninger til Hellas i fjor via sjøruta fra Tyrkia, og de aller fleste av dem tok seg videre i Europa uten formell registrering. Til nå i år er det kommet rundt 120.000.

Registreringsarbeidet er i ferd med å ta seg opp etter at grekerne er blitt møtt av trusler om suspendering fra Schengen-samarbeidet.

– Verken Hellas eller andre europeiske land kommer til å være transittland lenger. Schengen-reglene kommer til å gjelde igjen, sier Tusk, men gir også støtte til grekerne.

– EU kommer ikke til å vende ryggen til Hellas. Å stenge Hellas ute fra Schengen-samarbeidet er verken et mål eller et middel. Hellas kommer fortsatt til å være en del av Schengen, eurosonen og EU.

Les også:

NATO-topp: – IS sprer seg som kreft blant flyktninger

Listhaug er svært fornøyd med nedgangen i asyltallene