Jensen varsler trangere budsjett for å få flere jobber

– Vi står overfor en ny normal for norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen (Frp).
– Vi står overfor en ny normal for norsk økonomi, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De økonomiske utsiktene er svakere enn i fjor høst, advarer finansminister Siv Jensen (Frp). Hun varsler et stramt budsjett for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktigere å sikre at folk har en jobb enn å iverksette nye, dyre prosjekter, sa Jensen da hun talte under hovedorganisasjonen YS' inntektspolitiske konferanse i Oslo torsdag.

– Jeg verken kan eller vil forskuttere arbeidet med statsbudsjettet for neste år, men det er ingen hemmelighet at trangere økonomiske tider og stor usikkerhet knyttet til flyktningstrømmen legger beslag på betydelige ressurser, tilføyde hun.

Skattelettelser

Jensen røpet imidlertid at regjeringen innenfor et «mer begrenset handlingsrom» vil prioritere vekstfremmende skattelettelser, samferdselsprosjekter og innovasjonstiltak.

– Andre områder vil måtte vike for jobb nummer 1 – nemlig å legge til rette for flere og nye jobber, sa finansministeren, som neste uke møter resten av regjeringen til tre dager med budsjettkonferanse i Hurdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I talen til YS, som torsdag skal samle seg om sine krav foran lønnsoppgjøret, slo Jensen fast at oljeprisfallet har forsterket omstillingsbehovet.

– Den sterke medvinden har avtatt. Vi står overfor en ny normal for norsk økonomi, sa Jensen.

Les også: Eksperter mener Frp tjener på flyktningstrømmen

Bedre rustet

Finansministeren mener Norge likevel står betydelig bedre rustet nå enn under oljeprisfallet på 1980-tallet. Sysselsettingstallene er også vesentlig bedre enn under finanskrisen for noen år tilbake.

Svakere kronekurs, moderate lønnsoppgjør og lavere styringsrenter er hovedforklaringen, ifølge finansministeren, som sier hun blir personlig berørt av historier om enkeltmennesker som mister jobben.

– Men mange av dem som mister jobben, er sterkt ønsket i andre bransjer. En av de store utfordringene framover blir å sørge for at de som har mistet jobben og de ledige jobbene, finner hverandre, sa Jensen.

Les også: Høyre og Frps plan: Å stemple Ap som vingle-parti