Flyktningkrisen:UDI: – Utviklingen fremover er svært usikker

En gruppe migranter fra Syria, Irak og Afghanistan venter på å bli registrert i den midlertidige flyktningleiren Moratovac i Serbia, nær Makedonia.
En gruppe migranter fra Syria, Irak og Afghanistan venter på å bli registrert i den midlertidige flyktningleiren Moratovac i Serbia, nær Makedonia. Foto: Djordje Savic / Epa/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det er fullt flyktningkaos på Balkan og flyktningtallene tar seg opp i Europa, er Utlendingsdirektoratet usikre på hva som vil skje i Norge de nærmeste månedene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utviklingen i månedene fremover er svært usikker og mye beror på hva som skjer i andre deler av Europa og i EU. Ankomstene kan komme til å øke kraftig, men de kan også tenkes å forbli svært lave, som de har vært de siste månedene, sier presserådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI), Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, til ABC Nyheter.

Presserådgiveren sier at det som nå er vesentlig er at UDI har en beredskap som kan håndtere en eventuell kraftig økning som kan komme etter at det den siste uken har kommet meldinger om et økt antall flyktninger på Balkan.

Siste nytt fra flyktningkrisen: Nå presses hundrevis av asylsøkere tilbake mot Hellas

Flytende asylmottak

– Vi har en prognose på 33.000 asylsøkere i løpet av 2016. Vi holder derfor på å øke kapasiteten i våre ordinære asylmottak, og skal derfor snart lyse ut enda en anbudskonkurranse på drift av slike. Vi holder også på å øke saksbehandlingskapasiteten i asylavdelingen, både på grunn av det høye antallet søknader i fjor som må behandles, men også fordi vi forventer et høyt antall asylsøkere i år, sier Stakset-Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar fikk UDI kraftig kritikk for lang saksbehandlingstid. 1. februar ble det ansatt 50 nye saksbehandlere, mens 8. mars kommer ytterligere 55, ifølge UDI.

Les saken: Skei Grande bekymret for behandlingstiden i UDI

Ifølge Aftenposten planlegger nå UDI brakkebyer, teltleirer og flytende asylmottak om prognosene om nye bølger med titusener av nye asylsøkere slår til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen forbereder myndighetene seg på over 60.000 flyktninger i 2016. I Sverige er prognosene 100.000 nye flyktninger i løpet av året.

Les om UD sine planer: Planlegger brakker og telt til ny asylkrise

Kun 49 søknader i januar

I januar kom det laveste antallet asylsøkere på mange år, kun 389 asylsøknader ble sendt i den første måneden i 2016. Forrige uke kom det inn kun 49 søknader.

Les: Laveste asyltall på mange år

Listhaug uttalte til ABC Nyheter i februar at det likevel ikke var grunn til å tro at asylstrømmen vil avta permanent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser et helt annet bilde i ankomsten i Europa. I fjor kom det i underkant 2000 fra Tyrkia til Hellas i januar. I år er tallet 60.000. Dette tyder på at det kommer store utfordringer i året vi er inne i. Derfor er det ingen grunn til å avblåse den utfordringen vi kan komme til å stå i senere i år, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug til ABC Nyheter i februar.

Les hele saken: Listhaug er svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

SE VIDEO: Asylsamtalene har startet