Nye funn gir håp om en framtidig vaksine mot diabetes

Bethan (9) har nettopp fått diagnosen diabetes 1.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En britisk studie viser at barn som får diabetes 1 før de blir syv år rammes hardere av sykdommen enn de som får diagnosen senere. Den nye innsikten baner vei for utvikling av nye typer behandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg følte meg veldig svak og trøtt hele tiden, forteller Bethan Westscott-Storer til Reuters.

Hun er ni år gammel og har fått diagnosen diabetes 1.

– Vi la merke til at hun hadde blitt ganske tynn, hun hadde gått mye ned i vekt. Hun har hatt diagnosen i 15 måneder nå, forteller Bethans mor, Lizzie Storer.

Behandlingen Bethan får, gjør at hun klarer seg godt i hverdagen, men det finnes ingen kurerende behandling for diabetes 1. Britiske forskere håper at deres nye funn kan bringe den medisinske verden ett skritt nærmere en behandling av diabetes 1.

– Vi har alltid trodd at når en person får diagnosen diabetes 1, så har de mistet så mye som 90 prosent av sine insulin-produserende celler i leveren. Vi har oppdaget at dette ofte stemmer for yngre barn, men det er absolutt ikke alltid sånn for unge som får diagnosen når de er litt eldre. De har mange flere fungerende celler igjen, sier professor ved Universitetet i Exeter, og en av forfatterne bak studien, Noel Morgan, til Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Diabetes type1 krever enorm egeninnsats

Unge får en mer aggresiv variant av diabetes 1

Morgan og de andre forskerne har analysert rundt 100 lever-prøver fra diabetes 1-pasienter hentet fra sitt eget universitets biobank. Siden har de sammenligned og utvidet sitt resultat ved hjelp av prøver fra Universitetet i Oslo og et amerikansk universitet, ifølge en pressemelding.

Undersøkelsene viste de som får diagnosen før de fyller syv år, får en mer aggresiv variant av sykdommen enn tenåringer gjør, der flere insulinproduserende celler er ødelagte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ny innsikt, og det kan bety at hvis vi kan klare å reaktivere de ødelagte cellene hos yngre pasienter, så kan de håndtere sykdommen sin på en bedre måte, sier professor Morgan til Reuters.

Les også: – Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge diabetes 2

Håper kunnskapen kan bidra til utvikling av vaksine

Morgan har også håp om at den nye kunnskapen på sikt kan bidra til å utvikle vaksiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver å forstå hva som trigger sykdommen, så vi kanskje kan klare å utvikle en vaksine for å hindre trigger-prosessen. Men det kan også hende vi kan utvikle en annen vaksine som går på immuncellene som forårsaker sykdommen. Det er veldig spennende.

Selv om Bethan klarer seg fint, håper hun at hun slipper å sette insulininjeksjoner og sjekke blodsukkeret sitt flere ganger om dagen resten av livet.

– Hvis de en dag i fremtiden klarer å finne en kur for dette, så kommer mange mennesker til å bli veldig, veldig glade, sier Bethan.

Studien er publisert i tidsskriftet Diabetes.

Les også: Kaffedrikking knyttes til lavere risiko for tidlig død