Richard Løvehjerte til salgs

Château de Montbrun skal være gravstedet til Richard Løvehjerte.
Château de Montbrun skal være gravstedet til Richard Løvehjerte. Foto: Jonathan Chapon / Wikimedia commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

Château de Montbrun ble bygget i 1179, og er ett av kun fire gjenværende slott fra denne epoken i Frankrike. Legenden forteller at Richard Løvehjerte i all hemmelighet ble begravet her: Kjøper du slottet, får du løvehjertet på kjøpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LIMGOES, FRANKRIKE (ABC Nyheter): Château de Montbrun ligger fire mil fra byen Limoges – i hjertet av Frankrike, og i hjertet av en eiendom på 160 hektar. Det ble opprinnelig bygget i 1179, og senere ombygget i det 15. århundre. Under den Franske Revolusjon ble slottet herjet av hærverk og plyndring, og gjenoppbygget i det 19. århundre. Etter en brann i 1917 ble så Château de Montbrun endelig totalrenovert, for siden å ha blitt rustet opp jevnlig til dagens komfortable og luksuriøse nivå.

Les også: Fra teplantasje til ansvarlig turisme

RØVERKJØP: Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte det ikke, så nå kan Château de Montbrun bli ditt for skarve 21 millioner euro.
RØVERKJØP: Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte det ikke, så nå kan Château de Montbrun bli ditt for skarve 21 millioner euro.

Stor tumleplass

Slottet har en boflate på 3.500 kvadratmeter, og er i perfekt stand. Som slottsherre her mangler du ingenting: Her finner du blant mye annet heis i et av tårnene, biljardrom, hjemmekino (i et annet tårn), fullt utstyrt musikkstudio, konferansesal med et enormt steinbord, kapell, utsøkt bibliotek og landingsplass for helikopter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselstårnet i romansk stil var der fra begynnelsen av, hovedhuset med sine fire hjørnetårn kom til i det 15. århundre. Og selv om slottet i dag fremstår med alle moderne bekvemmeligheter, er det likevel fullt av originale elementer. De opprinnelige ildstedene finnes fremdeles, i likhet med veggene i stein, lysekroner, antikke møbler, veggtepper og mye annet. Slottet selges med alle møbler, alt utstyr og all dekorasjon inkludert.

Les også: – Selvfølgelig skal vi ha høy haleføring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Berømte gjester

Den store hallen er et fantastisk mottagelsesrom, opplyst av levende lys i enorme chandeliers. Det er fullt mulig å organisere større banketter eller konserter med for eksempel klassisk musikk her. Et fullt utstyrt kjøkken pluss et servicekjøkken i flukt med en stor spisestue gjør det enkelt å ta imot besøk. Den herskapelige suiten med baldakin over sengen imponerer med sitt generøse volum, og ledsages av et luksuriøst bad med jacuzzi og sauna ved siden av. Her finner du også to barnerom og fire gjesterom, som blant andre har huset berømtheter som Marquise de Pompadour og Charles de Gaulle. I tillegg finner du i den private delen av slottet «det hemmelige rommet» med skjult inngang, bar og eget kjøkken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Køer som det utrolig nok er verdt å stå i

Superparet Angelina Jolie og Brad Pitt skal ha vært nære ved å kjøpe slottet. Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Superparet Angelina Jolie og Brad Pitt skal ha vært nære ved å kjøpe slottet. Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Brangelina og Richard Løvehjerte

Like bak slottsborgen ligger heliporten, som muliggjør enkel adkomst for VIP-gjester. Slottet er klassifisert som historisk monument, og beskyttet som verneverdig av myndighetene. Fra tårnterrassen har du panoramautsikt over elven og omegnen, hvorav knappe 200 hektar altså kan bli dine. Utsikten viser deg edel skog med eik og kastanje, vann og utmark. Landskapet er både romantisk og vilt, og fullstendig usjenert. Kanskje var det nettopp derfor Angelina Jolie og Brad Pitt for noen år siden i følge ryktene var en hårsbredd fra å kjøpe Château de Montbrun?Brad Pitt ivret mest, men hans viljesterke kone satte visstnok foten ned i siste øyeblikk. Til Brads skuffelse – men til glede for nettopp deg, kanskje?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottet kan benyttes til flere forskjellige formål. Brad og Angelina ville nok brukt den som privatbolig, permanent eller til ferier. Men Château de Montbrunegner seg også godt til forskjellige hotellprosjekter, eller annen form for hospitality-virksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som kanskje (eller kanskje ikke?) kan omfatte et besøk på Richard Løvehjertes grav. Legenden forteller at heltekongen ligger begravet her, men ingenting er noen gang bevist. Derimot hersker det liten tvil om at den populære turistveien som binder sammen flere av slottene i omegnen heter nettoppRichard Coeur de Lion.Er du litt frempå, kommer du sikkert unna med påstanden om at du eier Richard Løvehjertes grav. For den nette sum av 21 millioner euro kan nemlig Château de Montbrun bli ditt.

Les også: Kåring: Verdens beste cruiseskiprederier

(Saken fortsetter under bildet)

Château de Montbrun er til salgs. Foto: Matt Brown /Flickr
Château de Montbrun er til salgs. Foto: Matt Brown /Flickr

Slik blir du slottsherre i Frankrike

Kjøpsprosessen i Frankrike starter vanligvis med et promesse d'achat, et skriftlig bud fra den potensielle kjøperen. Dette er ikke obligatorisk, men stadig mer vanlig i tilfelle prisforlangende møtes av den potensielle kjøperen. Etter at partene er blitt enige om hovedparametrene i salget, signerer de et compromis de vente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette compromis inneholder betingelsene ved salget, og representerer i prinsippet en bindende kontrakt for begge parter.

Signeringen ledsages av et depositum, et såkalt indemnity d'immobilisation, vanligvis rundt 10 prosent av kjøpesummen. Kjøperen har nå syv dager på å «kjøle seg ned», og i løpet av denne perioden har han anledning til å trekke seg fra kontrakten uten at dette får rettslige følger. Selgeren, derimot, kan ikke trekke seg fra et signert compromis uten gyldig grunn. Etter at «nedkjølingsperioden» er utløpt, er kontrakten bindende for begge parter. Om kjøper likevel skulle trekke seg nå, taper han sitt depositum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel kan et compromis inneholde et antall forbehold (clauses suspensives) som ligger til grunn for avtalen. Vanligvis gjelder dette kjøperens evne til å sikre finansiering gjennom en låneinstitusjon. Andre forbehold kan for eksempel være kjøpers evne til å skaffe en byggetillatelse. I tilfeller hvor forbeholdene ikke møtes, har kjøperen rett til å trekke seg fra kontrakten uten at det får rettslige følger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Signeringen av den endelige kontrakten, den såkalte acte de vente eller acte authentique, finner sted på notarens kontor. I Frankrike er notaren mer enn for eksempel en notary public i USA. Her er han (eller hun) en høyt respektert og kvalifisert advokat som opptrer med myndighet fra det offentlige. Loven påbyr notaren å opptre nøytralt i forhold til partene, samt å påse at salget skjer etter lovens krav.

Her kan du se nærmere på slottet: