Listhaug åpen for kvotesystem

Tyrkisk kystvakt tauer en båt med migranter og flyktninger som ikke har klart å ta seg over havet til Europa. Noen EU-land diskuterer nå med Tyrkia om muligheten for å heller hente kvoter av flyktninger direkte fra tyrkisk territorium.
Tyrkisk kystvakt tauer en båt med migranter og flyktninger som ikke har klart å ta seg over havet til Europa. Noen EU-land diskuterer nå med Tyrkia om muligheten for å heller hente kvoter av flyktninger direkte fra tyrkisk territorium. Foto: Umit Bektas / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug stiller seg i utgangspunktet positiv til et europeisk program for flyktningkvoter. Men kun om det stanser den ukontrollerte tilstrømmingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det pågår for øyeblikket en diskusjon mellom elleve EU-land og Tyrkia.

«Koalisjonen av villige» undersøker muligheten for å hente flyktninger direkte fra Tyrkia til Europa gjennom kvoter mot at den ukontrollerte tilstrømmingen stanses.

Noen offisiell EU-plan er imidlertid ikke fremmet.

– Det er mange tanker rundt det, men det er ikke noe som er løftet opp på bordet her, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og ventet ingen kvotediskusjon «i plenum» da hun torsdag deltok på sitt første justis- og innenriksministermøte i EU.

Les også: Listhaug danker ut Jensen i måling

Sylvi Listhaug. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sylvi Listhaug. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Positiv

Listhaug stiller seg i utgangspunktet positiv til grep som kan endre dagens situasjon, «som ikke er bærekraftig på sikt». Med det klare forbehold at alt av nye løsninger må stanse annen tilstrømming.

– Hvis vi får stopp, hvis det ikke kommer noen hit for egen maskin, er det mye bedre å ha en type kvoteuttak. Men da kan man ikke ha det andre i tillegg, sier hun til norsk presse om tilstrømningen av over 1 million migranter og flyktninger til Europa i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og man er avhengig av å få en felles løsning for Europa om det skal fungere, understreker hun.

Fram til nå har ikke EU-landene klart å få til en felles håndtering av den verste migrasjonskrisen siden andre verdenskrig.

Les også: Skei Grande kritisk til Listhaug sitt tempo - kan ta fire år å behandle asylsøknadene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sendes ut

Tyskland skal angivelig ha som mål at migranter og flyktninger som tar seg til Hellas via Tyrkia, automatisk skal sendes tilbake til Tyrkia for en vurdering der.

Til gjengjeld skal tyskerne være villige til å hente ut betydelige kvoter for å fjerne insentivene til ferden over Middelhavet.

Det krever en avtale Tyrkia kan leve med. Også Listhaug påpeker at det vil innebære en stor byrde for landet som eventuelt skal huse flyktningene fram til de kan gjenbosettes i Europa.

7. mars samles EU og Tyrkia til toppmøte i Brussel for å diskutere krisen. Men det er ikke avklart om kvoter blir et offisielt tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skarp FN-kritikk mot Listhaug-forslag

Skepsis

Skal migranter og flyktninger sendes tilbake til Tyrkia fram mot gjenbosetting, krever det også at landet erklæres som et såkalt sikkert tredjeland.

Det vekker betydelig diskusjon i EU og stor bekymring i humanitære organisasjoner. Men Tyskland presser på, og innenriksminister Thomas de Maizière understreket torsdag at Hellas bør erklære Tyrkia for trygt og begynne å sende folk tilbake.

Flyktninghjelpen er svært skeptisk og frykter asylsøkerne kommer til å bli sittende i et limbo i Tyrkia mens de venter på avklaring fra Europa.

– Vi tror ikke det er en reell vilje hos norske eller andre europeiske politikere til faktisk å ta ut disse kvotene, påpeker seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Les også: Listhaug ikke bekymret over Amnestys kritikk