Oppslutningen til syrisk våpenhvile vokser

Den syriske YPG-militsen kunngjorde onsdag kveld at de sluttet seg til avtalen om en to uker lang våpenhvile i Syria. Her går en av gruppens soldater langs en mur på grensen mellom Tyrkia og Syria. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix.
Den syriske YPG-militsen kunngjorde onsdag kveld at de sluttet seg til avtalen om en to uker lang våpenhvile i Syria. Her går en av gruppens soldater langs en mur på grensen mellom Tyrkia og Syria. Foto: Rodi Said / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere grupperinger slutter seg til planene om en to uker lang våpenhvile i Syria. Men våpenhvilen kan komme til å bli svært skjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av onsdagen ble det klart at både de kurdiske YPG-styrkene og den syriske opposisjonsalliansen HNC slutter seg til avtalen som USA og Russland ble enige om mandag.

I tillegg har Syrias president Bashar al-Assad forsikret om at også syriske regjeringsstyrker vil avstå fra å bruke våpnene sine.

Etter planen skal den midlertidige våpenhvilen tre i kraft ved midnatt natt til lørdag syrisk tid.

Les også: FN slipper nødhjelp over Syria for første gang

Vil besvare angrep

Da den kurdiske YPG-militsen kunngjorde sin tilslutning til avtalen, var den imidlertid klar på at den fortsatt vil besvare ethvert angrep.

– Vi i YPG tillegger planen stor viktighet og vil følge den fullt og helt, men forbeholder oss retten til å respondere mot enhver aggressor, sa talsmann Redur Xelil.

På forhånd har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gått ut og krevd at YPG-militsen holdes utenfor avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia ser på Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits som forlenget arm av PKK-geriljaen i Tyrkia og mener de må holdes utenfor våpenhvilen i likhet med IS og Nusrafronten.

Les også: Svensk jente sendte desperat bønn om hjelp fra IS-område

Støtte fra Saudi-Arabia

Den saudistøttede opposisjonsalliansen i Syria, HNC, var lenge usikker på om den skulle slutte seg til planene, men kunngjorde sent onsdag kveld at også HNC melder seg på.

– HNC mener en toukers midlertidig våpenstillstand vil gi en mulighet til å vurdere engasjementet til den andre parten, skrev alliansen i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin snakket onsdag med Saudi-Arabias kong Salman, som lovet å samarbeide for at våpenhvilen i Syria skal bli en realitet.

– Kongen av Saudi-Arabia ønsket avtalen velkommen og ga uttrykk for å ville samarbeide med Russland for å få den til å fungere, heter det i en kunngjøring fra Kreml.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Irans president Hassan Rouhani fikk en telefon fra den russiske presidenten, men nøyde seg ifølge referatet fra Kreml med i mer generelle vendinger å love å bidra til en fredelig løsning på krigen i Syria.

Les også: Assad omfavner Syria-avtale – eksperter skeptiske

Gjorde første flydropp

Parallelt med arbeidet om en midlertidig stans i kamphandlingene, jobber FN med å få fram nødhjelp til krigsherjede områder i Syria. Onsdag ble det for første gang gjort flydropp over landet, da det ble sluppet 21 tonn med nødhjelp over Deir al-Zor.

Deir al-Zor er ett av flere områder som er beleiret av den ytterliggående islamistgruppa IS. Det bor om lag 200.000 mennesker i byen.

Nødhjelpsleveransen er en del av Syria-avtalen som ble vedtatt av en rekke land i München tidligere i februar.

Les også: Bashar al-Assad vil holde valg i Syria