IS tar ansvar for blodbad i syriske storbyer

Syriske soldater og sivile betrakter ødeleggelsene etter to bombeangrep i den regjeringskontrollerte byen Homs i Syria. Bildet er sendt til pressen av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.
Syriske soldater og sivile betrakter ødeleggelsene etter to bombeangrep i den regjeringskontrollerte byen Homs i Syria. Bildet er sendt til pressen av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: Sana / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens USA sier Syria aldri har vært nærmere en våpenhvile, tar IS ansvar for blodige angrep som skal ha kostet 130 menneskeliv i storbyene Homs og Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i prinsippet enige om vilkårene for en stans i kamphandlingene. Vi er faktisk nærmere en våpenhvile enn vi har vært før, sier USAs utenriksminister John Kerry søndag.

Samtidig raser kampene videre i Aleppo-provinsen, der minst 50 IS-krigere skal ha blitt drept da regjeringsstyrkene i helgen gjenerobret flere landsbyer øst i regionen.

Siden regimet og deler av opposisjonen for over to måneder siden sa ja til å delta i FN-støttet fredsprosess, har den brutale krigen i Syria blitt enda blodigere.

IS-angrep

Søndag eksploderte en rekke bomber i hovedstaden Damaskus og i byen Homs 16 mil lenger nord. IS hevder å stå bak bombeangrepene, som til sammen krevde over 120 menneskeliv.

Fra Damaskus meldes det om flere angrep i distriktet der Syrias helligste sjiamuslimske pilegrimsmål ligger. Over 68 mennesker ble drept av fire selvmords- og bilbomber, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Sayeda Zeinab-moskeen er tungt bevoktet, blant annet av spesialsoldater fra den iranske revolusjonsgarden, og et yndet mål for jihadister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar ble 60 mennesker drept i området i angrep som IS tok på seg ansvaret for.

Les også: – Tyrkia og Russland leker med ilden i Syria

Alawitter mål

I Homs ble minst 59 mennesker drept da to bomber eksploderte i sentrum av byen søndag morgen, ifølge SOHR.

IS sier i en uttalelse på publisert på nett at to IS-medlemmer kjørte biler lastet med sprengstoff inne i folkemengden i distriktet Al-Zahraa. Flertallet av innbyggerne der er alawitter, minoriteten som også president Bashar al-Assad tilhører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Homs har vært rammet av en rekke selvmordsangrep siden byen ble gjenerobret av Assads styrker i mai 2014, etter å ha vært regnet som den syriske opposisjonens høyborg i tre år.

Les også: Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Assads krav

Russiske bomber som siden i fjor høst har regnet over syriske opprørere, har forverret de allerede voldsomme lidelsene og ødeleggelsene i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Assad hevdet lørdag at han er klar for en våpenhvile. Assads betingelser er at såkalte terrorister ikke utnytter en stans i kampene og at den internasjonale støtten til dem opphører.

– Så lenge Assad er der, verken kan eller vil denne krigen opphøre, gjentok Kerry under et besøk hos Jordans utenriksminister Nasser Judeh i Amman søndag.

Tidligere på dagen hadde den amerikanske utenriksministeren atter en gang snakket med sin russiske motpart Sergej Lavrov i telefonen.

Rapport: – Syria-krigen har kostet 470.000 mennesker livet

Obama og Putin

Kerry mener at en avtale kan være klar i løpet av noen dager, men understreker at han ikke forventer at det noe vendepunkt på bakken med det første.

– Opposisjonen har gjort det klart at de er fast bestemt på å slå tilbake, sier Kerry.

Planen er at USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin en av de neste dagene skal snakke sammen for å spikre avtalen. Men først må Russland rådføre seg med syriske myndigheter og Iran, mens USA snakke med representanter for den syriske opposisjonen og dens støttespillere, påpeker Kerry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse fra Moskva heter det at samtalen mellom Kerry og Lavrov dreide seg om våpenhvilevilkårene, og om den ikke skal gjelde angrep mot mål som FNs sikkerhetsråd har definert som terrorgrupper.

Det omfatter i første rekke IS og al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra.

Les også:

Tyrkia: – Russland opptrer som en terrororganisasjon i Syria

Erdogan: – Tyrkias tålmodighet er slutt med situasjonen i Syria

– Assad har fått svært gode kort