Sprengning, dumping og giftanklager i Oslofjorden:Kystverket beroliger om dumping av bunnmasser ved Nesodden

MILJØFARE? Slepebåter med lektere full av slam fra sprengningene av grunner i Oslofjorden, har siden i høst gått i skytteltrafikk til Spro på Nesoddlandet, der slammet blir dumpet i sjøen. Ordfører Nina Sandberg (innfelt) og lokalbefolkning har vært urolige.
MILJØFARE? Slepebåter med lektere full av slam fra sprengningene av grunner i Oslofjorden, har siden i høst gått i skytteltrafikk til Spro på Nesoddlandet, der slammet blir dumpet i sjøen. Ordfører Nina Sandberg (innfelt) og lokalbefolkning har vært urolige. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dykkere og Miljøpartiet De Grønne (MDG) slo fredag alarm om det de anså som miljøødeleggende dumping. Nå sier Kystverket av sjøbunnen her var ødelagt fra før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Området Spro havn var i utgangspunktet å anse som forurenset.

Det opplyser Kystverkets avdelingsleder Frøydis Rørtveit Stensvik i en epost til ABC Nyheter.

Hun avviser dermed at det er grunn til uro for store miljøødeleggelser og giftspredning på sjøbunnen når sprengte bunnmasser fra Oslofjorden dumpes ved Spro havn på Nesodden.

– Det er et faktum at de har dumpet utenfor området de har fått tillatelse til. De har dekket hele bukta med stein, grus, leire og løsmasse, ikke dumpet langs en linje som avtalt for å lage en molo. Alt marint liv er dødt, fortalte dykker Vidar Aas til ABC Nyheter fredag ettermiddag, rett etter å ha kommet opp av vannet.

Tidligere i måneden oppdaget Nesodden kommune en rapportt Kystverket har hatt åpent tilgjengelig, men ikke vedla i sin søknad til Fylkesmannen i Oslo og Akershus om tillatelse til å dumpe massene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

9. februar nedla kommunen dermed forbud mot videre dumping.

Bakgrunn: Nesodden ber om øyeblikkelig stans av sprengning i Oslofjorden

Nye masser lagt på gammel gift

Etter utveksling av store mengder dokumenter og møte hos Fylkesmannen, vedtok flertallet i Nesodden kommune 19. februar, mot stemmene til MDG og SV, å gjenåpne dumpingtillatelsen.

Da hadde Kystverket også varslet et mulig erstatningskrav til Nesodden kommune på 100.000-200.000 kroner for hvert døgn arbeidet ble stanset.

Kystverket påpeker nå at Fylkesmannens tillatelse bygde på undersøkelser som viste at grunnsedimentene ved Spro havn der dumpingen skjer, fra før er forurenset av miljøgifter som tungmetaller og PAH.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De sa videre at utlegging av masser kan føre til spredning av partikler og forurensing. Derfor skulle det først legges ut et tynt lag med sand eller grusmasser over de forurensede massene, før steinmasser fra sprengningene i Oslofjorden blir lagt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystverket ble ikke overrasket

Kystverket ble enige med Fylkesmannen om at massene fra de første grunnene som ble fjernet, kunne finsprenges ned til gradert grus og brukes som dekkmasser.

– Jeg er derfor ikke overrasket over det som videoen viser, da det skal være stein med silt/leire over utenfor deponeringsområdet. Innenfor området skal være et grus- og sandlag under fyllingen av sprengstein, bemerker Frøydis Rørtveit Stensvik i Kystverket.

Dykkerne som sjekket sjøbunnen tok video, som ble vist i ABC Nyheter fredag.

– Ut fra det jeg kan se av den korte videoen, ser det ut som det er nettopp det som er tilfelle. Det er også uklart hvor i området videoen er tatt, kommenterer Stensvik.

Sjekker om grensene er respektert

Ifølge dykkerne har dumpingen skjedd også utenfor det planlagte og godkjente området, og de har funnet fredet ålegress rett utenfor der massene befinner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystverket vil nå dobbeltsjekke om ålegress kan ha blitt skadet i prosessen.

Nesoddmannen Jarle Lyse har ved hjelp av nettstedet marintraffic.com kartlagt bevegelsene til slepebåten «Tinto», som har trukket lekterne, og laget en oversikt som illustrerer området dumpingen har skjedd på.

Frøydis Rørtveit Stensvik varsler at Kystverket vil undersøke koordinatene til Tinto for å se om det er hold i anklagene om dumping utenfor det tillatte området.

OMSTRIDT DUMPING: Slik har slepebåten Tintos bevegelser vært ved dumping av masser ved Spro havn på Nesodden. Foto: Jarle Lyse/Marine Traffic
OMSTRIDT DUMPING: Slik har slepebåten Tintos bevegelser vært ved dumping av masser ved Spro havn på Nesodden. Foto: Jarle Lyse/Marine Traffic