Russlands FN-ambassadør ber Assad skjerpe seg

Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin uttrykker i et avisintervju tydelig misnøye med det syriske regimets holdning til fredsprosessen.
Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin uttrykker i et avisintervju tydelig misnøye med det syriske regimets holdning til fredsprosessen. Foto: Keith Bedford / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland uttrykker for første gang misnøye med det syriske Assad-regimets manglende fredsbestrebelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis regimet tror det kan vinne tilbake hele Syria med militære midler, vil det gå riktig ille, advarer Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin i et intervju med den russiske avisen Kommersant.

– Russland har investert tungt i denne krisen, politisk, diplomatisk og nå også militært. Derfor ønsker vi at Assad reagerer på dette, sier Tsjurkin.

Han advarer president Bashar al-Assad mot ikke å lytte til russiske råd og handle på tvers av hva Russland mener er riktig. Han sier også at den syriske presidentens holdning «ikke er i overensstemmelse med Russlands diplomatiske innsats», og at regimet bør la Russland bestemme hvis det vil komme seg ut av krisen på en «verdig måte».

Analyse: Syrias slagmark stadig mer kaotisk

– Vil ramme regimet

– Hvis de på noen måte bryter med denne kursen, og det er min personlige mening, vil det oppstå en meget alvorlig situasjon. Også for dem selv. Hvis de fortsetter ut fra en holdning om at en våpenhvile ikke er nødvendig, og at de må kjempe seg til en seier til siste slutt, da vil denne konflikten vare svært lenge, og det er det forferdelig å forestille seg, sier Tsjurkin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På sikkerhetskonferansen i München i forrige uke ble 17 land enige om at det skal innføres en våpenhvile mellom den syriske regjeringshæren og opprørsgrupper, at det skal bringes nødhjelp inn til alle beleirede områder. Samtidig ønsker man at forsøket på å få i gang FN-støttede fredsforhandlinger gjenopptas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i et intervju med nyhetsbyrået AFP rett før avtalen ble inngått, sa Assad at han ønsker å gjenerobre hele landet og at kampen mot «terrorisme» uansett fredsforhandlinger.

Les også: – Tyrkia og Russland leker med ilden i Syria

– Politisk utspill

Tsjurkin antyder at Assads uttalelser først og fremst bør tolkes som et politisk utspill.

– Vi bør ikke vektlegge hva han sier, men av hva han til slutt gjør, sier Tsjurkin, som samtidig understreker at han har «stor respekt for uttalelsene til en så høyt plassert person».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for avtalen i München har kampene i Syria fortsatt med full styrke. Ved hjelp av massiv russisk flystøtte har regimevennlige bakkestyrker, som også består av iranske «rådgivere» og styrker fra den libanesiske Hizbollah-militsen, erobret flere opprørskontrollerte områder.

Tsjurkins uttalelser kan tyde på at Russland nå ønsker å trappe ned krigføringen i tråd med München-avtalen, slik flere eksperter har spådd at russerne ville gjøre etter å ha sikret regimet viktige strategiske seire.

– Jeg håper Damaskus forstår at dette er en unik mulighet for Syria etter fem år med uopphørlig ødeleggelse, sier Tsjurkin.

Les også: Tyrkia vil ha bakkeoperasjon i Syria

Russlands tilstedeværelse i Syria:

* Russland er Syrias nærmeste allierte, mens Syria på sin side er Russlands nærmeste forbundsfelle i Midtøsten.

* Forholdet går tilbake til den kalde krigens dager da det syriske regimet knyttet bånd til Sovjetunionen.

* Sovjetunionen, og senere Russland, har siden 1971 hatt en marinebase i den syriske havnebyen Tartus. Dette er den eneste basen russerne disponerer ved Middelhavet.

* Russland har i flere tiår solgt store mengder våpen og militært utstyr til Syria. Våpenleveransene har fortsatt under den pågående konflikten.

* Russland har sammen med Kina blokkert for hardere sanksjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd, hvor begge landene har vetorett.

* Russland har styrket sitt militære nærvær i Syria siden krigen brøt ut, og president Vladimir Putin har ikke villet slutte seg til kravene om at president Bashar al-Assad må gå av.

* 30. september startet Russland luftangrep mot Assads motstandere i Syria. Siden har russiske krigsfly vært på tokt 5.200 ganger over Syria, opplyste forsvarsdepartementet 25. desember.

* Russland sier flyangrepene er rettet mot IS og andre grupper på forespørsel fra den syriske regjeringen. De opererer uavhengig av den USA-ledede koalisjonen.

* Aktivister og menneskerettsgrupper anklager Russland for å ha drept mange sivile i luftangrepene.

* Russland deltar i de internasjonale fredssamtalene om Syria, som har som mål å oppnå enighet om våpenhvile og en overgangsregjering.