Ukrainas politiske krise stadig dypere

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk risikerer regjeringskrise på grunn av manglende framgang i reformarbeidet og i kampen mot korrupsjon. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix
Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk risikerer regjeringskrise på grunn av manglende framgang i reformarbeidet og i kampen mot korrupsjon. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringskrisen i Ukraina dro seg til et hakk da landets president ba statsministeren om å gå av. Men statsminister Arsenij Jatsenjuks regjering overlevde et mistillitsvotum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jatsenjuks regjering kom seg helskinnet gjennom avstemningen i nasjonalforsamlingen tirsdag kveld da bare 194 folkevalgte stemte for forslaget, som måtte ha 226 stemmer for å bli vedtatt.

Regjeringen som kom til makten etter revolusjonen for to år siden, ble valgt med klare forventninger om at den skulle få bukt med korrupsjon. Det var ett av hovedkravene fra demonstrantene på Uavhengighetsplassen.

Men i dag viser målinger at 70 prosent av velgerne har vendt seg mot Jatsenjuk, og Ukraina havnet nylig på 130. plass på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.

– For å kunne gjenopprette tilliten til regjeringen har presidenten bedt riksadvokaten og statsministeren om å gå av, opplyste en talsmann for president Petro Porosjenko tirsdag, ifølge AFP.

I tillegg til angivelig manglende kamp mot korrupsjon og utilstrekkelig reformarbeid har Jatsenjuks regjering heller ikke klart å få kontroll over Ukrainas prekære økonomiske situasjon. Ukraina sliter også med et separatistopprør øst i landet. Men nasjonalforsamlingen ville altså ikke kvitte seg med regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokat Viktor Sjokin leverte imidlertid sin avskjedssøknad tirsdag.

Les også: Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon

– Ville unngå skandale

Anklager fra deler av regjeringen om at Jatsenjuks mannskap ikke har stått samlet i kampen mot korrupsjon, kom til overflaten da økonomiminister Aivaras Abromavicius nylig brått gikk av. Han kom etterpå med harde anklager mot blant andre en av presidentens rådgivere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en spent situasjon ba Porosjenko trolig Jatsenjuk om å gå av for å unngå en større regjeringskrise og for å hindre at nasjonalforsamlingen skal kreve nyvalg, tror Ukraina-kjenner Geir Flikke. Jatsenjuk orienterte tirsdag de folkevalgte om sitt arbeid.

– Når presidenten spiller dette ut og på forhånd varsler at statsministeren ikke lenger har hans tillit, kan det være for å unngå en skandalesesjon i nasjonalforsamlingen, sa Flikke til NTB før mistillitsvotumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Porosjenko vil nok heller ikke assosieres for sterkt med en statsminister som er i så sterk motvind som Jatsenjuk er nå, sier forskeren, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Les også: Politisk krise kan punktere Ukrainas livbøye

– Ønsker ny regjering

Flikke tror en enda mer tilspisset situasjon mellom de folkevalgte og regjeringen kunne tvunget presidenten til å skrive ut nyvalg.

Porosjenko sier ifølge Reuters at regjeringen har mistet den styrende firepartikoalisjonens tillit, men at landet ikke har tid til å holde nyvalg.

Ukraina-kjenneren Anders Åslund tror Porosjenko vil ha en helt ny regjering, men som bygger på den samme koalisjonen som nå sitter ved makten.

– Jeg tipper vi kommer til å se en langtrukken regjeringskrise som etterfølges av et fremskyndet parlamentsvalg, sier Åslund ved Atlantic Council i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker som om Porosjenko ganske enkelt ikke ønsker noe kompromiss. Den vestlige innstillingen, og finansmarkedenes, har vært å unngå nyvalg for enhver pris, men i Ukraina er følelsen at denne regjeringen ikke holder, sier Åslund til TT.

Pengefondet IMF truet i forrige uke med å holde tilbake neste utbetaling av et kriselån som i alt lyder på nesten 150 milliarder kroner. Årsaken er at Ukraina ikke har gjennomført reformer som IMF har satt som en betingelse for lånet.