USA: NATO vurderer å bli med i krigen mot IS

Generalsekretær Jens Stoltenberg og NATO vurderer nå å slutte seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS, sier USAs forsvarsminister Ashton Carter.
Generalsekretær Jens Stoltenberg og NATO vurderer nå å slutte seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS, sier USAs forsvarsminister Ashton Carter. Foto: Yves Herman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO vurderer å slutte seg til den USA-ledede koalisjonen mot den ytterliggående islamistgruppa IS, sier USAs forsvarsminister Ashton Carter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Takket være Jens Stoltenbergs lederskap i NATO undersøker vi nå muligheten for at NATO selv slutter seg til koalisjonen som et medlem, sier USAs forsvarsminister Ashton Carter ifølge nyhetsbyrået AFP.

Torsdag samlet han medlemmer i den internasjonale koalisjonen mot IS til møte i NATOs hovedkvarter i Brussel. Alle de 28 NATO-landene har sluttet seg til koalisjonen, men ikke alliansen som sådan. Noen betydelig rolle for NATO har det vært liten lyst på i viktige medlemsland, som Tyskland.

– Jeg ser fram til å diskutere en passende rolle med andre NATO-allierte i dagene og ukene som kommer, sier Carter og viser blant annet til NATOs erfaring innen partnerbygging og trening av bakkestyrker.

Les også: Stoltenberg: – NATO tilpasser seg en farligere verden

Trappe opp

USA er fast bestemt på å trappe opp krigen mot IS og drive gruppa ut av kjerneområder i Syria og Irak snarest mulig, -ISIL må bekjempes og skal bekjempes, sier Carter og bruker en annen forkortelse på den ytterliggående islamistgruppa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber medlemmene i koalisjonen om å finne måter å jekke opp innsatsen på, og sier en lang rekke av landene har erklært at de er klare til å gjøre mer.

Les også: NATO rykker til Egeerhavet

Fly

NATO har sagt ja til USAs ønske om bruke alliansens overvåkingsfly AWACS. Men det skal skje gjennom å avlaste landene i IS-koalisjonen andre steder så de heller kan bruke sine egne overvåkingsfly mot IS. NATO-flyene får dermed ingen direkte rolle i IS-kampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke opplevd at det er noen spesiell appetitt på at NATO skal ta en spesiell rolle utover det som allerede er gjennom at NATO-landene deltar i koalisjonen, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB før torsdagens møte.

Les også: NATO: Russland bruker mye på propaganda

Bidrag

Norges bidrag til koalisjonen er opplæring av soldater i Irak.

– Vi bidrar i koalisjonen og det skal vi fortsette med, sier Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både USA og Frankrike har bedt Norge trappe opp sitt bidrag, noe Søreide fortsatt har til vurdering. Hun diskuterte spørsmålet med både den franske og den amerikanske forsvarsministeren i Brussel torsdag.

– Vi holder tett kontakt med dem og jobber intenst med det nå, sier hun.

Langvarig

Over 60 land har sluttet seg til den USA-ledede koalisjonen mot IS siden Washington innledet angrepene mot ekstremistgruppa for halvannet år siden. Koalisjonen har utført over 10.000 luftangrep, og innsatsen har så langt kostet USA nærmere 6 milliarder dollar, ifølge AFP.

Siden september har Russland drevet en egen luftkrig på vegne av Syrias president Bashar al-Assad. Russerne sier de også angriper IS, men ifølge Vesten er bombene primært rettet mot opprørere som kriger mot både Assad og IS.

Les også:

NATO styrker østflanken

NATO reagerer på russiske militærplaner

NATO bekrefter at Russland øvde på atomangrep mot Sverige