PST: Ekstrem islamisme er den største terrortrusselen

Se intervju med PST-sjefen her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST har utvist en person de mener kan ha hatt til hensikt å begå en terrorhandling i Norge, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne pågripelsen og utvisningen skjedde i første halvår av 2015, ifølge NRK.

PST-sjefen sier at vedkommende ikke lenger befinner seg i Norge. Hun vil ikke si noe om hva slags type angrep man fryktet.

– Nei, men vi hadde en bekymring i en tidlig faste. Vedkommende ble pågrepet og etter hvert utviste av utlendingsmyndighetene, sier hun til NRK.

Politiets sikkerhetstjeneste la fram sin åpne trusselvurdering for 2016 tirsdag.

Ekstrem islamisme vurderes fortsatt å utgjøre den største terrortrusselen, og det er mulig at det i løpet av 2016 vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep i Norge, sier PST.

Les også: PST: – Litt lavere terrorfare i Norge

Positiv endring

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at man aldri kan gardere seg mot terrortrusler.

– Vi må ikke la terroristene vinne ved at vi blir redde eller endrer måten vi lever på, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trusselvurderingen viser en positiv endring sammenlignet med fjorårets vurdering, sier Anundsen.

Samtidig sier han at det også er mer vi ikke vet. Derfor er det snakk om en forsiktig nedjustering.

Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Les også: Ny politigruppe skal ta fremmedkrigerne

Mulige forsøk på angrep i 2016

PST fastslår at det når det gjelder trusselen fra ikke-statlige aktører, er det ved starten av 2016 særlig to forhold som potensielt kan få store konsekvenser. Det ene er hvorvidt IS og eventuelt andre terrorgrupper vil klare å gjennomføre terroraksjoner i vestlige land.

– Vi vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer. Et annet forhold som vil påvirke trusselbildet, er det store antall flyktninger og asylsøkere som har ankommet Vest-Europa og Norge, og som eventuelt vil komme også i løpet av 2016, skriver PST i trusselvurderingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Europeiske byer varslet om mulig angrep

– Vi vet lite om hvem som kommer til landet

PST-sjef Benedicte Bjørnland er bekymret for sikkerhetsaspektene ved dagens tilstrømming av flyktninger og asylsøkere til Norge.

– Det er intet som tyder på at det vil komme færre migranter framover. Innvandringen til Norge er ikke noe nytt, men situasjonen i dag er svært forskjellig fra tidligere, sier Bjørnland.

Hun er særlig bekymret over kapasiteten når antallet asylsøkere er så stort som det nå er.

– At antallet migranter nå er blitt ekstraordinært stort gjør det vanskelig å gjennomføre en kvalitetsmessig god asylregistrering før ordentlige søkerintervjuer er gjennomført. Vi vet lite om hvem som kommer til landet, sier Bjørnland.

PST frykter at det er stor fare for at enkelte som kommer til Norge blir fanget opp av ekstreme miljøer i landet og radikalisert her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Særlig de mindreårige og enslige asylsøkere er utsatt og må fanges opp, sier hun.

Hun er også bekymret for at rekrutteringen til det norske høyreekstreme miljøet kan øke på grunn av den store tilstrømmingen av asylsøkere og flyktninger.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

PST bekymret for flyktningstrømmen

Les også: Ett skritt nærmere beslutning om utlevering av Krekar

Mener fengslinger av ekstremister har svekket islamistmiljøene

PST tror rekrutteringen av ekstreme islamister vil fortsette, men at fengslinger av enkeltpersoner og dødsfall i Syria trolig har svekket disse miljøene på kort sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstreme islamister anses å utgjøre den største trusselen mot Norge.

– Norge er ikke blant de mest profilerte landene i ISILs fiendebilde, men en endring i deres strategi kan imidlertid få konsekvenser for oss, sier Bjørnland.

PST tror også at militære operasjoner mot IS i Syria bidrar til at antall fremmedkrigere som reiser fra Norge, går ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anundsen vil ta passet fra mulige fremmedkrigere

– Øker sannsynligheten for voldshandlinger

PST mener det er en økende trussel fra høyreekstreme miljøer i Norge og at det er flere personer som ikke er knyttet til et organisert miljø.

Den sentrale drivkraften for de høyreekstreme er det store antallet asylsøkere til Norge.

Hun viser til at det har vært flere branner ved asylmottak her i landet, og tror det er sannsynlig at det vil bli flere slike hendelser, antakelig gjennomført av enkeltpersoner på eget initiativ eller av små grupper.

– En økning i antall høyreekstreme øker også sannsynligheten for voldshandlinger. Forsøk på brannstiftelser og andre former for sabotasjeaksjoner mot asylmottak er sannsynlig, slår PST fast i sin trusselvurdering, men tror at terskelen for at disse miljøene gjennomfører aksjoner der målet er å drepe, fortsatt er høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at det så langt er mangel på en felles og samlende ideologi og mener det er lite sannsynlig at disse gruppene vil samles.

Hun ser det også som lite sannsynlig at venstreekstreme grupper vil vokse i løpet av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Radikalisering vil i så fall komme som en reaksjon på høyreekstrem aktivitet, sier Bjørnland.

Les også: Regjeringen åpner for å skrote kirkeasyl

Mer hatretorikk på nett

PST fastslår også at trusler mot myndighetspersoner har holdt seg stabilt i 2015, men vurderer det som sannsynlig at hatretorikken på nett vil øke i omfang.

– Trusler og uønsket oppmerksomhet mot myndighetspersoner vært uendret siste året. Det har imidlertid vært økt hatretorikk på nett. Bakgrunnen er et økt antall flyktninger og asylsøkere. Vi vurderer det som sannsynlig at denne trusselformen vil øke i 2016, sier Bjørnland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnland fastslo samtidig at trusselomfanget mot myndighetspersoner kan utgjøre et demokratisk problem.

– Myndighetspersoner vil også i 2016 kunne oppleve uønskede hendelser, og i noen tilfeller trusler. Negative ytringer vil som oftest ikke bli forsøkt fulgt opp med handlinger, men kan likevel skape frykt og utrygghet, skriver PST trusselvurderingen.

SE VIDEO: PST: Russland utgjør størst trussel

Les også:

Mot opphevelse av politibevæpningen – KrF fornøyd

PST-sjefen advarer mot følgene av innvandring fra muslimske land

PSTs åpne trusselvurdering for 2016:

* Utenlandske etterretningstjenester vil fortsette sitt arbeid i Norge. Deres mål er å få tilgang til sensitiv informasjon, påvirke beslutninger og undersøke muligheter for å sabotere kritisk infrastruktur ved en eventuell fremtidig konflikt.

* Etterretningstjenester vil bruke alle tilgjengelige virkemidler. Inkludert å oppfordre, presse eller true egne borgere som har tilgang til norsk sensitiv informasjon til å samarbeide. Et annet virkemiddel er digital spionasje og nettverksoperasjoner.

* Flere land vil forsøke å skaffe avanserte varer, tjenester, teknologi og kunnskap for å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Også norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner vil være mål for slik aktivitet.

* Ekstrem islamisme utgjør fortsatt den største terrortrusselen. Det er mulig at det i løpet av 2016 vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep i Norge.

* I den grad IS og al-Qaida ønsker å gjennomføre sentralstyrte terroraksjoner i vestlige land, vil terrortrusselen også øke i Norge.

* Trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge er økende. Antall sympatisører som ikke er en del av et organisert miljø, er også i vekst. Mobilisering knyttet til det høye antallet flyktninger og asylsøkere er årsaken til denne utviklingen. Forsøk på brannstiftelser og andre former for sabotasjeaksjoner mot asylmottak er sannsynlig.

* Trusselen fra de venstreekstreme miljøene er lavere og stabil.

* Myndighetspersoner vil også i 2016 kunne oppleve uønskede hendelser.