Kenya vurderer å droppe Rio-OL grunnet zikaviruset

Mario Andrada, talsperson for arrangementskomiteen for Rio-OL møtte nylig pressen i Rio de Janeiro. Budskapet var at OL vil være trygt, og at bare gravide vil være truet av zikaviruset som herjer i Brasil og andre land i området.
Mario Andrada, talsperson for arrangementskomiteen for Rio-OL møtte nylig pressen i Rio de Janeiro. Budskapet var at OL vil være trygt, og at bare gravide vil være truet av zikaviruset som herjer i Brasil og andre land i området. Foto: Silvia Izquierdo / Ap / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommer-OL i Rio kan komme til å bli arrangert helt uten kenyanske utøvere på startstrek. Årsaken er frykt for zikaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste lederen for OL-komiteen i Kenya, Kipchoge Keino, tirsdag.

– Vi kommer selvfølgelig ikke til å risikere kenyaneres helse dersom zikaviruset når epidemi-nivåer, sa han.

Dersom det afrikanske landet gjør alvor av signalene og dropper å sende utøvere til Rio, vil særlig friidretten miste mange av sine stjerner. Kenya har flere åpenbare medaljekandidater på mellom- og langdistanse.

Les også: Forskere mener OL i Rio bør avlyses på grunn av zikaviruset

Kenya toppet medaljestatistikken under VM i friidrett i 2015.

Tidligere har både Australia og USA gjort det klart at nasjonens utøvere ikke reiser til Rio dersom det gjør dem utrygge.

Zikaviruset overføres via myggarten aedes. Viruset kan føre til muskel- og leddsmerter, hodepine og øyebetennelse. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen.

Innsikt: Hvor farlig er egentlig zikafeber?

Les også:

WHO frykter opptil 4 millioner tilfeller av zikaviruset

FHI: Zikaviruset kan ikke spres i Norge