Syriske styrker rykker fram mot grensen til Tyrkia

Syriske flyktninger venter på å få krysse grensen til Tyrkia. Den syriske hæren rykker fram nord i landet, støttet av russiske flyangrep. Det har ført til en ny bølge av mennesker flykter fra krigshandlingene. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix
Syriske flyktninger venter på å få krysse grensen til Tyrkia. Den syriske hæren rykker fram nord i landet, støttet av russiske flyangrep. Det har ført til en ny bølge av mennesker flykter fra krigshandlingene. Foto: Ammar Abdullah / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske hæren rykker fram mot den tyrkiske grensen. Offensiven er støttet av kraftige russiske flyangrep, og syriske opprørsgrupper tror hele opprøret mot regimet kan være truet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iranskstøttede militsgrupper spiller en nøkkelrolle i utviklingen på bakken, og russiske fly har intensivert det som omtales som den brente jords taktikk. Dermed er syriske regjeringsstyrker tilbake i den strategisk viktige nordlige delen av landet for første gang på to år.

– Hele vår eksistens er nå truet, det handler ikke bare om å tape terreng, sier Abdul Rahim al-Najdawi fra opprørsgruppen Liwa al-Tawheed til Reuters.

– De rykker fram og vi trekker oss tilbake, fordi vi må begrense våre tap i møte med kraftige luftangrep, sier han.

Les også: Verden lover milliarder til Syria

Nærmer seg Tyrkia

Framrykkingen til de syriske regjeringsstyrkene de siste dagene ansees som en stor utvikling på bakken. De vedvarende kampene bidro nylig til å torpedere de første fredssamtalene på to år.

Ifølge opprørere, innbyggere og eksilaktivister står nå den syriske hæren rundt 5 kilometer fra den opprørskontrollerte byen Tal Rifaat – eller rundt 25 kilometer fra grensa til Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som følger utviklingen i Syria gjennom et kildenettverk i landet, har ikke den syriske hæren stått så nær den tyrkiske grensa siden august 2013.

Les også: Kerry: – Nå må partene i Syria gripe sjansen

Flyktningstrøm

Regjeringsstyrkenes kraftige angrep mot Aleppo og byene omkring har ført til en ny, stor flyktningstrøm mot Tyrkia. De siste to dagene skal også byene Anadan og Haritan nordvest for Aleppo ha blitt bombet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En beboer i byen Azaz ved den tyrkiske grensa forteller til Reuters at det har ført til at flere tusen har flyktet.

Regjeringen og opprørsgrupper har i årevis delt Aleppo mellom seg, men nå forsøker regjeringen å ta tilbake kontrollen over byen, som før krigen hadde 2 millioner innbyggere. Ifølge hjelpearbeidere i Aleppo kan de opprørskontrollerte delene av byen snart komme til å bli erobret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrkene har de siste dagene erobret byene Nubul, Zahraa, Mayer og Kafin nord i Aleppo-provinsen. Reuters skriver at offensiven nå fortsetter mot Tal Rifaat.

Les også: Forskere tror krigen i Syria vil vare lenge

– Humanitær krise

Faller Tal Rifaat, gjenstår bare Azaz før de syriske regjeringsstyrkene står ved den tyrkiske grensen. Det kan bety at opprørerne mister sin siste skanse nordvest i Syria.

Den syriske hæren er også indirekte blitt hjulpet av den kurdiske YPG-militsen, som kontrollerer byen Afrin, sørvest for Azaz. De har erobret en rekke landsbyer i nærheten de siste dagene, opplyser opprørskilder.

At veien til Aleppo nå kontrolleres av regjeringsstyrkene, kan føre til en humanitær krise lik dem i Damaskus-forstaden Ghouta eller Madaya, mener visepresident Kerem Kinik i Tyrkias Røde Halvmåne.

– De angriper alle kjøretøy som rører seg, de angriper lastebiler med nødhjelp. Vi ber innstendig om at de russiske angrepene mot Azaz og Aleppo stanses, sier han.

Les også: Solberg: – Vi må bla opp penger til Syria