Listhaug svært fornøyd med nedgangen i asyltallene

Selv om innvandringsminister Sylvi Listhaug synes de ferske asyltallene er gledelige, mener hun det ikke er noen grunn til å avblåse situasjonen og varsler flere innstramminger fremover.
Selv om innvandringsminister Sylvi Listhaug synes de ferske asyltallene er gledelige, mener hun det ikke er noen grunn til å avblåse situasjonen og varsler flere innstramminger fremover. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross kritikk fra FN, menneskerettighetsorganisasjoner, politiske samarbeidspartnere og opposisjon, mener innvandringsminister Sylvi Listhaug at det fremover blir behov for ytterligere innstramminger i asylpolitikken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det avslører Listhaug overfor ABC Nyheter tirsdag.

– Det er ingen grunn til å tro at de lave asyltallene vil vedvare. Det er bare å se på ankomsttallene til Europa så skjønner man at dette på lang nær er over. Fjorårets tall var en tredobling av det normale. Derfor blir nye innstramminger helt nødvendig, sier innvandringsministeren til ABC Nyheter.

– Jeg er svært fornøyd med at tilstrømningen nå er så lav fordi dette gir oss mulighet til å håndtere etterdønningen etter den voldsomme tilstrømningen som kom høsten 2015, legger hun til.

Listhaug sier departementet og regjeringen fortløpende følger med på hva nabolandene gjør og andre land i Europa.

– Slik kan vi sikre at vår innvandringspolitikk er minst like streng. Ellers kan vi fort komme i en svært vanskelig situasjon.

Bakgrunn: Laveste asyltall på mange år i januar

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil komme mange asylsøkere

Selv om ABC Nyheter mandag viste frem tall som viser at januarmåneden i 2016 var måneden med lavest antall asylsøknader siden 2007, tror ikke Listhaug at tendensen vil fortsette.

– Vi ser et helt annet bilde i ankomsten i Europa. I fjor kom det i underkant 2000 fra Tyrkia til Hellas i januar. I år er tallet 60.000. Dette tyder på at det kommer store utfordringer i året vi er inne i. Derfor er det ingen grunn til å avblåse den utfordringen vi kan komme til å stå i senere i år.

Innvandringsministeren tror det er flere årsaker til at flyktningtallene nå har falt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grensekontrollen som Sverige og Danmark har innført er en viktig forklaring. Norge har også innført grensekontroll. I tillegg har regjeringen sendte ut en rekke innstramningsforslag som kan være en annen faktor. Vi vet at dette er styrt av menneskesmuglere og at de følger med på hva som skjer i de ulike landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Dette er asylforliket det ble enighet om på Stortinget

– Kaster menneskerettigheter på skraphaugen

Stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, er skremt over Listhaugs asylforslag og at det kan komme enda flere innstramminger. Hun mener de lave asyltallene viser hvor vanskelig politikken til regjeringen gjør det for flyktninger som trenger beskyttelse.

SVs Karin Andersen raser mot regjeringens asylinnstramminger. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
SVs Karin Andersen raser mot regjeringens asylinnstramminger. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

– Det er alvorlig, og nå må de andre partiene våkne opp før Fremskrittspartiet har fått narret dem med må å kaste internasjonale avtaler og menneskerettigheter på skraphaugen, sier Andersen til ABC Nyheter.

Hun sier at selv om det nå har blitt svar vanskelig for flyktninger å komme seg til Norge, må vi fortsatt være innstilt på å ta vårt del av ansvaret.

– Ingen land klarer dette alene, nå ser vi en skremmende utvikling med piggtråd og avvisning fra regjeringa som løper foran i å svekke menneskerettighetene. Flyktningkonvensjonen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ble laget etter krigen for at mennesker i krig og som ble forfulgt skulle få beskyttelse. Det er vårt plikt og i vår interesse at dette ikke smuldrer opp nå. Det er våre menneskerettigheter som kan trenge det neste gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– SV har bedt regjeringen ta initiativet til avtaler, der alle må ta ansvar, men det har regjeringen avvist. De har heller utnyttet kaoset og panikken til å få med seg stortingsflertallet på innstramminger som bryter menneskerettighetene, og setter asylretten ut av spill, fortsetter Andersen.

Andersen mener regjeringen bevisst somlet med å forberede de store ankomstene i fjor.

– Når kaoset oppstod gir Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og KrF støtte til panikktiltak fra FrP som menneskerettighetsorganisasjonene mener bryter menneskerettighetene og som vil hemme integrering, mener Andersen.

Fakta: Her er asylforliket i sin helhet

Les også: Trinnvis asylavtale uten SV og MDG

Andersen ber nå regjeringen legger fokuset vekk fra å nekte asylsøkere som trenger beskyttelse adgang til Norge, men heller tenke på integrering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– SV har fremmet over 50 forslag på Stortinget om god integrering. Regjeringen fremmer heller forslag for å gjøre livet surt for dem som kommer, og dem som kan komme. Deres politikk gjør at familier som er splittet skal leve i angst og utrygghet i årevis, uten å få være sammen, uten å vite om de får bli, sier Andersen.

Les også: Listhaug: Asylsøkere kan sendes rett til hjemlandet

Høringsfristen går ut

I dag, tirsdag, går høringsfristen ut for Listhaugs 40 innstramningsforslag i asylpolitikken. Forslagene som er en oppfølging av asylforliket på Stortinget før jul, har møtt kritikk fra en rekke instanser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under sitt norgesbesøk sa FNs representant fra FNs høykommissær for flyktninger at Listhaugs forslag bryter med med menneskerettighetene.

– Vi er dypt bekymret over de lovforslagene som nå kommer fram om å innskrenke muligheten for familiegjenforening, sa UNHCRs representant Pia Prytz Phiri på en pressekonferanse etter møtet med innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele saken: UNCHR: – Listhaug-forslag bryter menneskerettighetene

Listhaug har blant annet foreslått å innføre krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. I tillegg foreslår innvandringsministeren å gi alle mindreårige asylsøkere kun midlertidig opphold frem til de er 18 år.

Det har møtt massiv kritikk hos både Barneombudet og Røde Kors som advarer om at det vil være skadelig for barna å leve i en lang periode med usikkerhet om fremtiden.

Les også: Sterke advarsler mot Listhaugs innstramningsforslag

Politiske partier tar avstand fra regjeringen

Denne uken gikk også Senterpartiet, som i høst var regjeringens tydeligste allierte i asylpolitikken, ut og kritiserte Listhaug for innstramming i familiegjenforening, og for forslaget om at alle mindreårige enslige skal få midlertidige opphold.

– Nå har vi fått flere tilbakemeldinger på at disse forslagene ikke holder seg på innsiden av menneskerettighetene, og det er avgjørende for Sp, sa Senterpartiets Heidi Greni mandag.

Internt i Venstre er det også den siste tiden vært stort opprør mot regjeringens asylpolitikk. Drammen Venstre er kritiske og omtaler forslagene som «regjeringens og Frps kalde og umenneskelige asylpolitikk».

Les mer om asylopprøret i Venstre her: Misnøyen vokser i Venstre