Kreftpasienter nektes medisin som kan forlenge livet deres

Norske helsemyndigheter har nå bestemt at lungekreftpasienter ikke skal få immunterapimedisin.
Norske helsemyndigheter har nå bestemt at lungekreftpasienter ikke skal få immunterapimedisin. Foto: Illustrasjonsfoto/ Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske helsemyndigheter bestemte mandag at lungekreftpasienter ikke skal få revolusjonerende kreftmedisin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag formiddag møttes direktørene for de fire regionale helseforetakene, Helse Nord, Helse Vest, Helse Sør-Øst og Helse Midt.

Beslutningsforumet skulle sammen ta stilling til om gruppen med lungekreftpasienter skal få immunterapimedisinen, Nivolumab, som kan forlenge livet deres.

Mandag formiddag falt de ned på at medisinen blir for dyr i forhold til gevinsten pasientene vil få av medisinen, skriver TV 2.

Kort levetid igjen

Gruppen det er beregnet pris for er en undergruppe av lungekreftpasienter som har «ikke småcellet plateepitekarsinom». Gruppen består av mellom 200 og 300 pasienter årlig.

Pasientene har som regel kort levetid igjen, og beslutningsforumet konkluderte derfor med at prisen produsentene krever for medisinen blir for kostbar.

Les også: Ny kreftmedisin kan knekke økonomien

Føflekkpasienter får medisinen

Beslutningsforumet, som tar stilling til hvilke nye medisiner som skal godkjennes på norske sykehus, godkjente derimot den samme medisinen til føflekkpasienter like før jul.

Grunnen skal være at denne pasientgruppen skal ha bedre effekt av medisinen, samtidig som at antallet som behandles for sykdommen årlig er langt mindre, skriver TV 2 .

Les også: To nye kreftmedisiner blir innført på norske sykehus

Strikking kan gi bedre psykisk helse

Én av fire har gått på jobb i bakrus