Ny teknologi kan forhindre epilepsianfall

Robotteknologi gjør det mulig å plassere elektroder inne i hjernen og dermed utføre hjerneoperasjoner med større presisjon en tidligere.
Robotteknologi gjør det mulig å plassere elektroder inne i hjernen og dermed utføre hjerneoperasjoner med større presisjon en tidligere. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Robotteknologi brukes i flere land for å finne ut mer nøyaktig hvor i hjernen epilepsianfall starter. Ved å fjerne problematisk hjernevev kan man bli kvitt anfallene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å operere vekk såkalt episenter er foreløpig den eneste metoden der epilepsien kan fjernes helt, mens andre behandlinger, som medisiner, kun kan fjerne symptomene på epilepsi. Men å finne ut nøyaktig hvor i hjernen et anfall starter, er i dag en tungvint prosess. Robotteknologi åpner muligheten for mer effektiv og mer presis kartlegging:

– Vi er nå i oppstarten med å be om å få en slik robot til Norge, sier nevrokirurg Arild Egge ved Oslo universitetssykehus (Ous), Rikshospitalet til NTB.

Nytt liv

I forrige uke slo britiske medier opp historien om 15 år gamle Billy Whitaker, en av de første i landet som ble operert for epilepsi ved hjelp av robotteknologi. Etter å ha hatt daglige epilepsianfall har han ikke hatt noen siden operasjonen for snart tre uker siden, ifølge The Telegraph. Nevrokirurg Michael Carter ved Bristol Royal Hospital for Children beskriver metoden som en revolusjon for epilepsikirurgi og tror Whitaker vil forbli anfallsfri. Norske nevrologer og -kirurger, inkludert Egge, mener det er litt tidlig å heise flagget ennå:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Roboter har ikke revolusjonert operasjonen, men er absolutt et stort framskritt fordi den sikrer et mye høyere presisjonsnivå når det gjelder å finne episenter. Fra å kunne avgrense anfallsgivende vev i hjernen med et par millimeters nøyaktighet, kan de nå gjøre det ned til under millimeteren. Men suksess avhenger fremdeles av kirurgens arbeid. Et forbedret gevær hjelper lite hvis man ikke sikter det inn mot målet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Victor (8) har reddet pappas liv fem ganger

Epilepsidag

Norsk Epilepsiforbund (NEF) markerer den internasjonale epilepsidagen mandag, og generalsekretær Henrik Peersen er fornøyd med alt som kan forbedre behandlingsmetodene:

– Kirurgisk behandling er et særlig spennende område som dessverre ikke benyttes fullt ut i Norge. Langt flere kunne nok vært operert her til lands.

Det utføres nå omkring 30 operasjoner årlig for å fjerne epilepsi:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Langt flere kunne nok vært operert her til lands, men mange pasienter venter håpløst lenge på henvisning til utredning, og behandlingsforløpene er unødvendig langvarige, ofte flere år. Nå lanseres snart retningslinjer for behandling av epilepsi som vi har fått gjennomslag for, og vi håper dette vil kunne bidra til en utvikling på dette feltet også i Norge, sier Peersen.

Egge beskriver kapasitetsmangelen som fortvilende:

– Vi vil gjerne operere så mange som mulig og er sikre på at metoden er brukt altfor lite. Vår kapasitet på Ous for epilepsioperasjoner er dårligere enn vi ønsker. Vi burde utredet og operert flere, men dette handler om ressurser.

Les også: Fremtidig epilepsi-app skal varsle anfall

Utvikling

Den nye teknologien innebærer at legene assisteres av en robot ved plassering av elektroder inne i hjernen. Disse sender signaler til en datamaskin som danner et svært detaljert, tredimensjonalt kart av hjernen. Det er her epileptisk aktivitet blir tydeliggjort. Men robotteknologi kan også brukes til mer enn epilepsioperasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den kan være nyttig ved dyp hjernestimulasjon (DBS) der det er veldig viktig med presisjon. Parkinsons sykdom er en av sykdommene der dette er blant behandlingsalternativene. Biopsi av vanskelige, dyptbeliggende svulster er et annet område, sier Egge.

Han ser også for seg at roboten vil få andre oppgaver i framtiden.

Les også: – Stress øker risikoen for epilepsi

Epilepsioperasjon:

* Omkring 36.000 personer i Norge har epilepsi, rundt 10.000 av disse blir ikke anfallsfrie på medisiner. Det anslås at kanskje 3-4.000 av disse kan bli hjulpet av en epilepsioperasjon.

* Den vanligste operasjonsmetoden er å fjerne det epileptiske området av hjernen.

* For å kunne kartlegge nøyaktig hvor anfallene starter kan elektroder legges innenfor hodeskallen rett på hjernens overflate.

* Stereo-EEG er en annen metode, der elektrodene plasseres inne i hjernen for registrering av epileptisk aktivitet.

* Å benytte en robot til plassering av elektroder inne i hjernen kan gi raskere og mer presis lokalisering, men roboter er ikke i bruk i Norge.

* Det utføres rundt 30 operasjoner i Norge årlig.

(Kilder: Ous , Folkehelseinstituttet og Epilepsy Foundation )