Zikaviruset knyttes til flere alvorlige sykdommer

En gravid kvinne sprayer myggspray på kropper for å hindre å bli stukket av aedes-myggen, som er bærer av Zikaviruset.
En gravid kvinne sprayer myggspray på kropper for å hindre å bli stukket av aedes-myggen, som er bærer av Zikaviruset. Foto: Pilar Olivares / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zikaviruset knyttes nå også til en sjelden nevrologisk sykdom, samtidig som aktive virus for første gang er funnet i spytt og urinprøver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Brasils øverste helsesjefer ber nå gravide kvinner tenke seg om to ganger før de kysser noen andre enn sin egen partner. De bør heller ikke dele bestikk, glass og tallerkener med personer som har symptomer på smitte, advarte Paulo Gadelha, leder for forskningsinstituttet Fiocruz, fredag.

Samme dag kom en illevarslende melding fra Colombia, der helsemyndighetene opplyser at tre zikasmittede personer er døde etter å ha utviklet en sjelden nevrologisk sykdom. De tre fikk diagnostisert Guillain-Barré syndrom, en sykdom der immunsystemet angriper nervesystemet.

– Vi har bekreftet tre dødsfall relatert til zikaviruset, opplyser Martha Lucia Ospina, talskvinne for Colombias nasjonale helseinstitutt.

– I alle disse tre tilfellene ble zikasmitten etterfulgt av Guillain-Barré syndrom, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Zika-alarmen: – Vi får til en løsning for norske reisende

Mistanken styrkes

Mistanken om at viruset er knyttet til underutviklet hjerne hos fostre, såkalt mikrokefali, blir dessuten sterkere og sterkere, ifølge amerikanske helsemyndigheter.

Flere tusen kvinner i Brasil og andre latinamerikanske land har født barn med den alvorlige hjerneskaden de siste månedene, og mistanken har vært sterk om at fosterskaden skyldes at mødrene er blitt stukket av zika-infiserte mygg under graviditeten.

Direktør ved USAs folkehelseinstitutt CDC, Tom Frieden, opplyser at instituttet nå samarbeider med brasilianske forskere for å undersøke en mulig sammenheng mellom zikaviruset og et bredere spekter av utviklingsforstyrrelser hos babyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske helsemyndigheter kom fredag med anbefalinger om tettere oppfølging av gravide kvinner som følge av zikasmitte, samt bruk av kondom for å hindre seksuell overføring av viruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Blodgivere i USA får zika-karantene

Katolske land

FN oppfordrer også land som er rammet av zikautbruddet, til å sørge for at kvinner får tilgang til prevensjon og også tillate abort.

Zikafeberen er påvist i mange land i det hovedsakelig katolske Latin-Amerika. Mange av disse landene har en svært restriktiv abort- og prevensjonslovgivning.

– Hvordan kan man be kvinner om ikke å bli gravide og samtidig ikke tilby dem muligheten til å forhindre graviditeter, sier Cecile Pouilly, talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR).

Mange jenter og unge kvinner i disse landene blir gravide som følge av voldtekter.

– I miljøer hvor seksuell vold er utbredt, kan graviditet være vanskelig å forhindre. Lover som begrenser kvinners adgang til prevensjon og abort bør derfor så raskt som mulig revideres, heter det i en uttalelse fra OHCHR.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA har påvist Zika-smitte etter seksuell omgang i Dallas

Blodoverføringer

Verdens helseorganisasjon (WHO) ba fredag om 25 millioner dollar til et seksmånedersprogram til bekjempelse av zikaviruset. Pengene skal blant annet brukes til å undersøke om viruset kan spres via seksuelt samkvem og blodoverføring.

Torsdag ble det meldt at to personer er smittet av viruset via blodoverføringer, noe som har fått WHO til å fraråde blodoverføringer fra personer som har vært i land med zika-utbrudd.

I neste uke vil Brasil muligens lempe på en lov som har gjort det vanskelig å sende biologiske prøver til laboratorier i utlandet. Til gjengjeld vil Brasil kreve en garanti for at landet får tilgang til tester og vaksiner som utvikles på grunnlag av prøver fra Brasil, ifølge regjeringskilder.

Les også: WHO vurderer å erklære zika som global folkehelsekrise