Sverige regner med rundt 100.000 asylsøkere i år

En flyktningfamilie fotografert i Rostock på vei til Sverige i november i fjor.
En flyktningfamilie fotografert i Rostock på vei til Sverige i november i fjor. Foto: Marcus Ericsson / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Migrationsverket i Sverige nedjusterer sin asylprognose og anslår nå at mellom 70.000 og 140.000 mennesker kan komme til å søke asyl i landet i løpet av 2016.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den forrige prognosen, som kom i oktober i fjor, anslo myndighetene at mellom 100.000 og 170.000 mennesker kom til å søke asyl i 2016.

I årets første prognose oppgir svenske utlendingsmyndigheter 100.000 som hovedscenarioet for nye asylankomster i år.

– Det er veldig vanskelig å gjøre noen vurdering i det hele tatt. Det eneste vi vet, er at trykket på Europa kommer til å være like stort, eller til og med enda større i 2016 enn i 2015, sier direktør Anders Danielsson i Migrationsverket.

Les også: Russland-dialog om asylsøkere skuffer på Stortinget

Krisen ikke over

Men anslaget strekker seg altså fra 70.000 til 140.000, og Migrationsverket understreker altså at usikkerheten er stor.

– Flyktningkrisen er på ingen måte over. Hva slags konsekvenser det får for Sverige, er forbundet med ytterst mange usikre variabler, sier Danielsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det ene scenarioet legger myndighetene opp til at Sverige får 140.000 nye asylsøkere, deriblant 27.000 enslige barn.

– Det bygger på at Tyrkias, EUs og dets medlemslands kontrolltiltak er effektive til å begynne med, men siden raskt avtar i effektivitet, heter det i prognosen som ble lagt fram torsdag.

Les også: Flere enn sju av ti asylsøkere er menn

Mange barn

Dersom det laveste anslaget skal slå til, og Sverige får 70.000 nye asylsøknader i løpet av året, forutsetter Migrationsverket at flere tiltak innføres og at innstrammingene i utlendingspolitikken blir ytterligere skjerpet i løpet av våren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også for 2017 oppgir Migrationsverket tre alternativer, med 55.000 i nedre sjikt og 105.000 i den andre andelen av skalaen. Tallet på enslige barn som søker asyl i Sverige neste år, anslås å bli mellom 9.000 og 20.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige har de siste månedene innført en rekke innstramminger i asyl- og flyktningpolitikken. Blant annet har myndighetene innført tilfeldige grensekontroller og ID-kontroll for kollektivtrafikken fra Danmark.

Les også: Erna Solberg: – Ikke aktuelt å ta verdisaker fra asylsøkere

Midlertidig opphold

Dessuten har regjeringen varslet å innføre midlertidige i tillegg til permanente oppholdstilstander, samt en svekket mulighet for flyktninger til å bli gjenforent med sine familier i Sverige.

Tallet på asylsøkere som kommer til Sverige, har sunket fra toppnoteringer på over 8.000 i uken i høst til et ukesnitt på rundt 700. Det er imidlertid ventet at flere kommer til å søke beskyttelse både i Sverige og andre land når våren kommer.

Regjeringen i Stockholm håper nå å få sendt en større andel av dem som har fått avslag på asylsøknaden, til hjemlandet. I den ferske prognosen regner Migrationsverket med at det blir gjennomført 32.000 returer av avviste asylsøkere i år, noe som i så fall blir 10.000 flere enn i fjor.