SSB best på å spå norsk økonomi – Finansdepartementet nest dårligst

Finansdepartementet kommer nest dårligst ut på en kåring av de beste og dårligste til å spå norsk økonomi de siste årene.
Finansdepartementet kommer nest dårligst ut på en kåring av de beste og dårligste til å spå norsk økonomi de siste årene. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet kommer nest dårligst ut på en kåring av de beste og dårligste til å spå norsk økonomi de siste årene. Statistisk sentralbyrå topper listen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ti årene er det Statistisk sentralbyrå (SSB) som har vært best på prognoser for norsk økonomi, ifølge Samfunnsøkonomenes forenings kåring, melder Dagens Næringsliv.

I anledning tiårsjubileet ble det i år delt ut en pris til det miljøet som har fått best plassering i snitt de siste ti årene, der SSB kom best ut av de åtte miljøene som har deltatt i alle de ti årene.

Les også: OECD: Norsk økonomi er robust – men sårbar

Rangeringen viser imidlertid at det er hårfine marginer.

Norges Bank kommer på andreplass, etterfulgt av Danske Bank, SEB og DNB.

På sjette plass ligger Handelsbanken, etterfulgt av Finansdepartementet og Nordea.

– Det er et hopp til henholdsvis Handelsbanken, Finansdepartementet og Nordea. De har helt klart en tendens til å gjøre det dårligere enn de første fem, sier førsteamanuensis Genaro Sucarrat ved Handelshøyskolen BI, som utarbeider prognoseprisen, til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sentralbanksjef spår bedre økonomi i 2017

Prognoseprisen deles ut basert på hvor godt de enkelte miljøene treffer med prognoser for til sammen ti størrelser. Det er bruttonasjonalprodukt, forbruk, investeringer, sysselsetting, arbeidsledighet, konsumprisindeksen (kpi), kjerneinflasjon (kpi-jae, som er kpi uten avgifter og justert for elektrisitetspriser), rente og valutakurs.