Hvordan unngå vektøkning ved røykeslutt

Stump røyken: Du kan kutte ut røyken uten å gå opp mange kilo. Foto: NTB Scanpix.
Stump røyken: Du kan kutte ut røyken uten å gå opp mange kilo. Foto: NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange er redde for å legge på seg noen ekstra kilo ved røykeslutt, men det kan unngås dersom du tar bevisste valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyking er den viktigste enkeltårsaken til kreft – det er minst 40 ulike kreftfremkallende stoffer i tobakksrøyk. All røyking medfører helserisiko, og man er utsatt for å få hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og ulike typer kreftformer.

Her er en oversikt over den helsemessige gevinsten av å stumpe røyken. Kanskje det kan gi en ekstra motivasjon?

Legger på seg 2-4 kilo

Men selv om du vil redusere eller fjerne helt mange helserisikoer, bekymrer mange seg for å legge mye på seg etter røykekutt.

– Vi kjenner ikke helt til mekanismen for vektøkning ved røykeslutt, men man mener at 2-4 kg økning kan skyldes en endring i stoffskiftet, sier Odd Magne Fjeldstad, lege i spesialisering i feltet lungemedisin.

Lege: Odd Magne Fjeldstad
Lege: Odd Magne Fjeldstad

Dersom man legger på seg mer enn dette ved røykeslutt, skyldes det forhold som man ser med vektøkning generelt – at inntaket av kalorier er høyere enn forbruket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette skjer med kroppen etter en siste røyk

Bedre form, mer aktiv

Mange opplever at de må erstatte røyken med noe, og erstattes den av kaloriholdig mat eller drikke uten at man øker forbruket ved økt aktivitet, vil man gå opp i vekt.

– Det er vanskelig å se for seg ut ifra et helseperspektiv at vektøkning ved røykeslutt vil kunne være så stor at det medfører økt risiko for sykdom, sammenlignet med å fortsette å røyke. De aller fleste vil oppleve å bli bedre i pusten og føle seg i bedre form etter røykeslutt, sier Fjeldstad

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for en liten vektøkning når røyken kuttes ut, vil man på sikt kunne få en mye bedre helse, så redselen for vektøkning bør ikke være avgjørende for om man velger å droppe røyken eller ikke.

– Det vil gi en gylden mulighet til å kunne øke aktivitetsnivået, og dermed vil man ha en god sjanse for å holde vekten, eller eventuelt gå ned i vekt dersom man har vært overvektig som følge av tungpust og inaktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Senvirkninger av røyking under svangerskap.

85 prosent går opp i vekt ved røykeslutt

Ved røykeslutt vil forbrenningen gå litt ned, og apetitten vil øke, noe som fører til at mange kompenserer med å spise mer. Omkring 85 prosent går litt opp i vekt.

– Noen vil kjede seg, og savne noe å holde i hånda. Da er det lett å ty til usunne ting som sjokolade, snacks og brus, sier Cesilie Mikalsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Klinikk Libra på Madla.

Vær bevisst på valgene dine, og spis sunt og variert. Det kan hjelpe å spise regelmessig – ikke hopp over måltider.

– Spis frukt, bær og grønnsaker mellom måltidene. Har du oppskåret frukt og grønt lett tilgjengelig, vil det være lettere å ta sunne valg. En gulerot er kanskje kjedelig, men det er mye bedre enn å kaste i seg søtsaker. Vær bevisst, så unngår du å rase opp i vekt, råder Mikalsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slutte å røyke på 10 dager

Vær i aktivitet

Mikalsen anbefaler også å være mer fysisk aktiv. 30-60 minutter aktivitet om dagen – gjerne bare en gåtur hvor man blir svett i pannen – er alt som skal til. Finn en aktivitet du liker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kom deg ut, og vær i aktivitet. Prøv å la lørdagskosen være forbeholdt nettopp lørdag. Tyggis og sukkerfri drops kan være kjekt å ha, men ikke spis for mye da det har en lakserende effekt. Ta deg en god kopp frukt-te for å dempe søtsuget, råder hun.

Les også: Stump røyken uten å gå opp i vekt

Det er også viktig å få i seg nok vann – et par slurker vann eller Farris demper røyksuget.

– Ta utgangspunkt i vekten din, også ganger du den med 30 ml. Da finner du ut hvor mye væske du trenger. Husk at du får i deg omtrent en halvliter vann gjennom maten også.

Kilde: www.nih.no

Har du spørsmål om røykeslutt? Send ditt spørsmål til lungelege Odd Magne Fjeldstad her.