Zikavirus påvist i Danmark

En aedes-mygg, som er bærer av zikaviruset, blir undersøkt i et laboratorium i Guatemala. En danske og en svenske har fått påvist viruset, men danske myndigheter sier det ikke er fare for noen epidemi i vår del av verden.
En aedes-mygg, som er bærer av zikaviruset, blir undersøkt i et laboratorium i Guatemala. En danske og en svenske har fått påvist viruset, men danske myndigheter sier det ikke er fare for noen epidemi i vår del av verden. Foto: Josue Decavele / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En pasient er innlagt på sykehus i Aarhus, smittet av zikaviruset. Han er den første dansken som har fått påvist viruset, men han blir neppe den siste, tror medisinprofessor, som likevel avdramatiserer smittefaren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Lars Østergaard ved Aarhus Universitetshospital regner med at flere dansker kommer til å bli smittet av det myggbårne viruset.

– Men det er viktig å understreke at viruset smitter gjennom en myggart som ikke lever i Danmark. Så de pasienter som vi kommer til å se med zikavirus, er alle blitt smittet i utlandet, sier han.

Sykehuset i Aarhus opplyser at tilstanden til pasienten er god, og han kommer til å bli helt frisk. Mannen var på reise i Latin-Amerika da han fikk influensalignende symptomer. Da han kom hjem til Danmark, oppsøkte han sykehus og fikk påvist zikavirus.

Også svenske myndigheter har registrert et zika-tilfelle hos en pasient. Vedkommende hadde vært på reise.

Bakgrunn: Myggvirus sprer seg med stor hastighet

– Ingen grunn til panikk

Zikaviruset regnes ikke i seg selv som farlig for pasienten. Men viruset kan føre til fosterskader hos gravide, og danske helsemyndigheter tilbyr nå gravide kvinner ultralydundersøkelse av fosterets hode og hjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet i Norge ønsker å avdramatisere situasjonen selv om zikaviruset er oppdaget i Danmark og Sverige de siste dagene. De sier det er svært usannsynlig at smitten vil spre seg videre.

– De to tilfellene av zikavirus i Sverige og Danmark er importtilfeller, akkurat som vi hadde et importtilfelle av zika i 2014. Smitten spres via en mygg som vi ikke har i Norge, så det vil ikke bli videresmitte fra dem som eventuelt kommer hjem med smitte. Det viktigste nå er å ikke dramatisere her hjemme og heller finne ut hvordan verden best kan bidra til å avhjelpe situasjonen i Sør-Amerika, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er zikaviruset? Verdens helseorganisasjon (WHO) har publisert en video som forsøker å svare på spørsmål rundt zikaviruset og zikasmitte: (artikkelen fortsetter under videoen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Folkehelseinstituttets reiseråd til gravide som skal til områder med utbrudd av zikafeber

Brasil mest rammet

I alt 27 land i Latin-Amerika, der aedes-myggen er utbredt, har i løpet av de siste ni månedene rapportert inn tilfeller av zikasmitte.

Flest tilfeller er det i Brasil, der man har registrert mellom 440.000 og 1,3 millioner smittetilfeller.

Chile og Canada er de eneste landene på det amerikanske kontinentet som ikke har registrert tilfeller av zikaviruset.

Les også: Virussmitte fra mygg knyttes til alvorlig hjerneskade hos barn

Se video: Mange hjerneskader blant barn i Brasil - ber gravide utsette reisen:

Zikafeber:

* Sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg. Sykdommen forekommer i Asia, Afrika, Amerika og Oseania og gir vanligvis milde symptomer som kan ligne symptomer som ved denguefeber og chikungunyafeber.

* Viruset ble første gang isolert fra aper i 1947. Det første tilfellet hos mennesker ble påvist i Nigeria i 1968. De første tilfellene utenfor Afrika og Asia ble rapportert i 2007 på øya Yap i Mikronesia. I 2014 ble det for første gang rapport utbrudd på det amerikanske kontinent.

* Per januar 2016 er det pågående utbrudd eller økende forekomst i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. I tillegg er det meldt enkelte, spredte tilfeller av zikafeber i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

* Symptomene er vanligvis milde og varer 2-7 dager.

* I 2015 rapporterte brasilianske myndigheter om en betydelig økt forekomst av mikrokefali som falt sammen med et pågående utbrudd av zikafeber. Mikrokefali er en nevrologisk tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

* Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)