Kommunereformen kan løse opp Sogn og Fjordane

Aurland er en av kommunene i Sogn og Fjordane som vurderer sammenslåing med en kommune i et nabofylke. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix
Aurland er en av kommunene i Sogn og Fjordane som vurderer sammenslåing med en kommune i et nabofylke. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartet over Vestlandet må tegnes på nytt hvis alle planer for kommunesammenslåing blir vedtatt. Bare i Sogn og Fjordane kan sju kommuner forsvinne ut av fylket, skriver Bergens Tidende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen har snakket med ordførere i flere av kommunene som vurderer sammenslåing. Sogn og Fjordane er ifølge Kommunal Rapport det mest sammenslåingsvillige fylket i landet, og sju av de 26 kommunene er nå i forhandlinger med kommunene i nabofylket.

Blant annet vurderer Aurland og Vik sammenslåing med Voss i Hordaland, men det er bare ett av fire konkrete prosjekter som pågår.

I nordvest har Vågsøy, Selje og Vanylven inngått en intensjonsavtale om sammenslåing, og sistnevnte krever at den nye kommunen skal inngå i Møre og Romsdal. Litt lenger øst fører Stryn og Hornindal samtaler med Volda og Ørsta fra Møre og Romsdal, mens Gulen og Masfjorden i sørvest har inngått en intensjonsavtale om en ny kommune som skal inngå i Hordaland.

– Hvis alle disse sammenslåingene blir en realitet, er ikke fylket eksistensberettiget, sier Selje-ordfører Stein Robert Osland (KrF).

Andre ordførere mener sammenslåing utenfor fylket ikke nødvendigvis er et problem. Mye må fortsatt diskuteres. Kommunene har frist på seg til 1. juli med å fatte vedtak om hvorvidt de ønsker å slå seg sammen.