Par fradømt retten til å drive med hund etter vanskjøtsel

Artikkelen fortsetter under annonsen

En mann og en kvinne er i Indre Finnmark tingrett dømt for vanskjøtsel av hunder, som blant annet måtte gå i sin egen urin og avføring. De to er fradømt retten til å drive dyrehold i ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder kvinnen i 50-årene, gjøres det unntak slik at hun får ha inntil tre hunder, ifølge tingrettsdommen. Mannen i 40-årene får ikke eie eller bruke dyr i hele perioden. Begge dømmes til fengsel i 60 dager, men straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Les også: Mirakel-valp reddet fra dyremishandling

Paret drev med trekkhunder. Under en inspeksjon i 2012 registrerte Mattilsynet 42 hunder som var oppstallet ute, og tre firedeler av dem ble regnet som i dårlig eller meget dårlig tilstand. Ifølge rapporten ble tilsynet nektet adgang til enkelte hunder, og et nytt besøk avdekket ytterligere tolv hunder, deriblant ei tispe med seks måneder gamle valper som var plassert i et gammelt fjøs med dårlig lys og ventilasjon. Etter flere tilsyn og pålegg avgjorde Mattilsynet i mai 2013 at de to ikke lenger skulle få lov til å eie og ha ansvar for hunder.

De to tiltalte nektet straffskyld og mener Mattilsynets rapporter er overdrevne og ikke representative for det stellet hundene har fått. Retten finner det likevel bevist at flesteparten av hundene ble utsatt for straffbare brudd på kravene til dyrevelferd.

Les også: Eieren teipet igjen hundens munn da den bjeffet