Demonstrerer mot utsendelse av asylsøkere

Edel Holmgren tenner lys i hjerteform i solidaritet med asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark som blir returnert til Russland uten å få sin sak vurdert.
Edel Holmgren tenner lys i hjerteform i solidaritet med asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark som blir returnert til Russland uten å få sin sak vurdert. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke personer demonstrerte onsdag kveld mot utsendelsen av asylsøkere fra Sør-Varanger til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frostrøyken blander seg med skimmeret av nordlys foran porten på Vestleiren – mottakssenteret som nå er blitt oppsamlingsplass for asylsøkere som skal returneres til Russland uten å ha fått sin sak vurdert av Norge.

I iskalde 29 kuldegrader har rundt 100 personer møtt opp til markeringen til støtte for de 50-60 innenfor porten som risikerer å bli busset til Murmansk.

– Vi er veldig mange som er veldig bekymret over situasjonen. Utsendelsene av menneskene som ikke har krav på opphold i Norge, må skje på en forsvarlig og trygg måte. Dette handler om å ta vare på de humanitære tradisjonene som Norge og Sør-Varanger er kjent for, sa varaordfører Lena Norum Bergeng (Ap) i sin appell.

Sang og fakler

Med tente fakler og syngende på «Ellinors vise» ble det også sterke møter med dem som skal sendes ut.

– Tusen takk for støtten, sa syriske Dallia Asaad (33) som sammen med ektemannen Samer Wardeh (42) og barna Sama, Team og Mimi ikke får realitetsbehandlet sin asylsøknad fordi den kristne syriske familien fikk business-visum til Russland av menneskesmuglerne som brakte dem til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykter tragedie

– Vi reagerer veldig sterkt på det som skjer her, de umenneskelige transportene ut av Norge. De transporterer folk ut uten at de får realitetsbehandlet sine søknader. Vi har barnefamilier og gravide som myndighetene mener er trygt å sende over til Russland, sier Eirik Nilsen i gruppen Refugees Welcome to Arctic til NTB.

– Vi har ikke tro på at det er trygt i det hele tatt. Dette kan utvikle seg til en tragedie for veldig mange personer. Jeg har snakket med folk i leiren i dag som akkurat har fått avslag på sine søknader, hvor det også står at de ikke får realitetsbehandlet søknadene. Jeg har ikke ord. Det er en tragedie, sier Nilsen.