Innlevert revolver trolig ikke Palme-våpenet

Den svenske forfatteren Leif GW Persson under et besøk i Oslo.
Den svenske forfatteren Leif GW Persson under et besøk i Oslo.
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En revolver som kriminologen og forfatteren Leif GW Persson har levert inn til svensk politi, er etter alt å dømme ikke våpenet som ble brukt under Palme-drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjonen er basert på tester hos Nasjonellt forensiskt centrum (NFC).

– Det vurderes derfor på nåværende tidspunkt at våpenet ikke har noen relevans for etterforskningen, men det videre arbeidet får vise om det finnes grunner til å komme tilbake til dette, sier Kerstin Skarp, som leder den innledende etterforskningen, til Expressen.

Veien videre?

Hun sier også at det er for tidlig å si hvilken vei den eventuelt videre etterforskningen vil ta.

Håpet var at den aktuelle revolveren skulle kunne bringe etterforskerne nærmere svaret på hvem som i 1986 drepte statsminister Olof Palme på Sveavägen i Stockholm sentrum.

Ifølge avisen viser resultatet av prøveskytingen at det ikke er mulig å slå fast at revolveren er identisk med våpenet som i 1986 drepte statsminister Olof Palme.

NFC opererer med en sannsynlighetsskala som strekker seg fra minus 4 til pluss 4. Den aktuelle analysen har et treff på minus 1.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stieg Larsson etterforsket drapet på Olof Palme

Uten bevisverdi

Det betyr at våpenet uansett aldri vil kunne brukes som bevis, ifølge Skarp, som er Sveriges viseriksadvokat.

– I en rettssak har jeg aldri opplevd at noe som ligger så lavt, vil kunne ha noe bevisverdi. Vi må selvfølgelig sette oss ned og se på om dette er noe vi skal gå videre med likevel, sier hun.

Etterforskningen befinner seg nå omtrent på samme sted som da våpenet ble levert inn. Fortsatt er ingen mistenkt for drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri gjort noen hemmelighet ut av at våpenet er noe som vi er veldig interessert i. Men man må aldri glemme at våpenet også skal plasseres i hendene på en person som befant seg på Sveavägen på riktig tidspunkt. Så det hadde uansett gjenstått en hel del arbeid, men vi hadde selvfølgelig vært et skritt nærmere, sier Skarp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: JFK-ekspert ser parallell mellom drapene på Kennedy og Palme

Anonym tipser

Våpenet som ble levert inn av Persson, er en revolver av typen Smith & Wesson Magnus kaliber 357. Han hadde selv fått det av en tipser.

Olof Palme ble drept 28. februar 1986 etter å ha vært på kino med sin kone Lisbet. Han ble skutt i ryggen på kloss hold, og gjerningsmannen flyktet deretter fra stedet.

To år senere ble Christer Pettersson, som var rusmisbruker og dømt for flere mindre lovbrudd, pågrepet. Han ble dømt for drapet, men dommen ble senere omgjort og Pettersson ble satt fri. Mistanken ble imidlertid hengende over ham til han døde i 2004.

Les mer om Palme-drapet:

Mystisk sørafrikaner knyttes til drapet på Palme

Forretningsmann sier han ble bedt om å skyte Palme

Milliardærkvinne tipset om Palme-mordet før sin egen død

Eva Rausing trodde hun visste hvem som drepte Olof Palme