Kongeparet feiret med vinterglede og hurrarop

Kongefamilien ble hyllet på vei ned Karl Johans gate. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med slottsplassen og parken full av skiglade barn, feiret kongeparet sine 25 år på tronen under en gnistrende vintersol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Vinter viste seg fra sin aller beste side da hans rojale «kolleger», kong Harald og dronning Sonja, søndag mottok jubileumsgaven fra regjeringen: En folkefest i snøen rett utenfor slottsporten.

Dronningen spente på seg skiene og fikk følge av både prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre i sporet, heiet fram av publikum.

Også kronprinsparet tok seg noen runder i løypa og på veien hjalp de flere små skiløpere som i iveren snublet i utstyret.

Les også: Kong Harald takket for folkefesten på Slottsplassen

Prinsesse Märtha Louises og Ari Behns tre døtre koste seg med snowboardkjøring i slottstrappa, med kongen som tilskuer.

– Fantastisk

Det er ingen tvil om at kongeparet fikk den feiringen de ønsket seg – sammen med folket.

– I mange år har vi ønsket å lage en skiløype i parken for barn, men vi har jo ikke hatt snø. Nå har dette virkelig blitt en suksess, sier dronningen, som håper å få beholde skisporet utenfor porten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg trodde at når vi snakket om å ha en skidag her, så skulle det være en liten løype. Se på hva de har fått til. Det er virkelig helt utrolig fantastisk, sier kongen, som selv sto over den lille skituren.

Les også: Kongelig fest på Skaugum

Han takket regjeringen, Idrettsforbundet og de frivillige som stelte i stand festen, som inneholdt mange forskjellige aktiviteter, i tillegg til dans og musikk fra en scene på Universitetsplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter vinterleken gikk kongefamilien opp på Slottsbalkongen, hvor de ble hilst med jubel og hurrarop, og fikk selskap av Sveriges kong Carl Gustaf og dronning Silvia og Danmarks dronning Margrethe.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

VIDEO: Her trår kronprins Haakon til som redningsmann i skiløypa:

Les også: Her er de nye offisielle bildene av kongefamilien

– Heldige med kongeparet

Jubelen fortsatte da kongeparet gikk fra Slottet til Universitetets aula, der statsminister Erna Solberg (H) ønsket velkommen til festforestilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren forteller at flere i regjeringsstaben har vært bekymret for både kulde og snømangel under planleggingen av vinterfesten. Selv var hun aldri i tvil om at kongefamilien ville få det været de fortjener, forteller hun.

– Vi er utrolig heldige som har det kongeparet vi har. Det går på dem som mennesker og måten de har klart å fylle kongerollen på. Vi opplever dem som varme, og at de er opptatt av alle typer folk, de er til stede i sorgen, men skaper også glede rundt seg, sier hun til NTB.

– Jeg tror veldig mange land misunner oss en sånn kongefamilie.

Gudstjeneste

Dagen startet med gudstjeneste for kongefamilien i Slottskapellet. Det svenske kongeparet, den danske dronningen, kronprinsfamilien og prinsesse Märtha Louises familie var til stede, samt mange andre fra kongeslekten.

Preses Helga Haugland Byfuglien snakket i sin preken om hendelsene for 25 år siden, da kong Olav gikk bort og Harald og Sonja ble konge og dronning. Hun minnet om lyshavet som oppsto på Slottsplassen da folk flest spontant ville minnes den folkekjære kong Olav.

Hun hyllet kongeparet for hvordan de har håndtert rollen, ved å stå ved folket gjennom store tragedier som 22. juli og å løfte fram enkeltmennesker og glemte grupper.

– Nettopp i kjærlighet til det mangfoldige Norge har dere vært lys for vårt folk, sa hun.

VIDEO: – Helt uvirkelig. Hvor har det blitt av de 25 årene?