Norge letter sanksjonene mot Iran

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller atomavtalen med ran en seier for diplomatiet.
Foto: Are Føli / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) kaller atomavtalen med ran en seier for diplomatiet. Foto: Are Føli / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Norge opphever en stor del av sanksjonene mot Iran etter kunngjøringen om at landet har oppfylt sine forpliktelser i atomavtalen, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdagens bekreftelse fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjør at Norge og EU må oppheve de økonomiske sanksjonene som har begrenset handel og samarbeid med Iran.

– Opphevelsen av en stor del av sanksjonene mot Iran åpner for at landet blir tettere integrert i det internasjonale samfunnet, både politisk og økonomisk, sier Brende.

– Gjennomføringen av denne avtalen er en betydelig seier for diplomatiet og for felles internasjonal innsats, for å unngå at Iran utvikler atomvåpen samtidig som det sikrer landets rett til å bruke kjernekraft til sivile formål, fortsetter utenriksministeren.

Etter mange års arbeid ble det i fjor sommer inngått en avtale mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Avtalen trådte i kraft lørdag og innebærer at flere økonomiske sanksjoner oppheves i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. (©NTB)