Ny bok: – Forsvaret kan bli tvunget til flykutt

Norge skal kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Foto. Reuters / NTB scanpix
Norge skal kjøpe inntil 52 kampfly av typen F-35. Foto. Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Høy dollarkurs, et presset forsvarsbudsjett og partnerland som kutter i sine bestillinger kan tvinge Norge til å kjøpe færre kampfly enn planlagt, kommer det fram i en ny bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den nye boka «Angrep eller forsvar» av Ingeborg Eliassen og Cathrine Sandnes argumenterer eksperter for at Norge kan bli tvunget til å redusere kjøpet av 52 nye fly av typen F-35, skriver Klassekampen.

Norge skal fram til 2025 anskaffe inntil 52 kampfly med våpen og utstyr til en verdi av 67,9 milliarder kroner i 2015-verdi. Det første flyet kommer til Norge i 2017, går det fram av Forsvarsdepartementets nettside.

Statssekretær Morten Bø i Forsvarsdepartementet åpner for at det endelige tallet kan bli lavere enn 52 fly. I en epost til Klassekampen skriver han at Forsvaret opplever «en ny økonomisk virkelighet».

«I arbeidet med ny langtidsplan er det naturlig at vi ser på hele Forsvaret, men Norges ambisjon om inntil 52 fly ligger fortsatt fast», skriver han.

Blant dem som spår at Stortinget kommer til å redusere antallet fly er forskningssjef ved Nobelinstituttet, Asle Toje. Han satt i den regjeringsoppnevnte ekspertgruppen som i 2015 foreslo store økninger i forsvarsbudsjettet. (©NTB)