Dette er tidlig overgangsalder:Sjekk om du er i faresonen for å komme i tidlig overgangsalder

TIDLIG OVERGANGSALDER: Mange arver sin mors overgangsalder, derfor kan det være lurt å ta en prat med henne - særlig hvis du er i faresonen for tidlig overgangsalder.
TIDLIG OVERGANGSALDER: Mange arver sin mors overgangsalder, derfor kan det være lurt å ta en prat med henne - særlig hvis du er i faresonen for tidlig overgangsalder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av hundre kvinner kommer i overgangsalderen mellom 30 og 40 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste kvinner kommer i overgangsalderen tidlig i 50-årene, men alt mellom 45 og 55 regnes som vanlig.

– Det er store variasjoner på når man går i overgangsalder. For befolkningen generelt er gjennomsnittet 52 år. Fallende evne til reproduksjon starter for de fleste av oss ved 35-års alder, sier Lommelegens gynekolog Liv Bente Romundstad, ved Spiren fertilitetsklinikk.

Overgangsalder, eller klimakteriet, er perioden før og etter det som kalles menopause - den siste menstruasjon. Dette er en gradvis prosess som markerer overgangen fra fruktbar til ufruktbar – på en måte det motsatte av puberteten. Tidlig overgangsalder kan oppleves som svært dramatisk for kvinner som ennå ikke har fått barn, men har lyst på barn. Det kan også få negative konsekvenser for sexlivet, da mange opplever å få mindre sexlyst i overgangsalderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik vet du at du er i overgangsalderen

Hvem er mest utsatt?

Det finnes ikke ett konkret svar på hvorfor noen opplever tidlig overgangsalder, men man vet at det ofte er arvelig – det er derfor lurt å snakke med sin mor om når og hvordan hun opplevde sin overgangsalder. Dersom hun opplevde tidlig overgangsalder er det sannsynlig at det samme.

– Det er en sterk sammenheng med våre mødre som ligger "ferdigprogrammert" i våre gener. Det er derfor en god ide å høre med sin egen mor om når hun gikk i overgangsalderen, sier Romundstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 7 tips til en bedre overgangsalder

Dessverre er det lite eller ingenting som kan stoppe utviklingen dersom man er disponert for tidlig overgangsalder. Derfor kan det være ekstra lurt å finne ut av det.

– Man får ikke endret denne programmeringen, men det viktige blir å innordne livet sitt slik at man får tatt de valgene som har med det å få barn å gjøre mens man enda har en reell mulighet for å lykkes med dette. En av de viktigste årsakene til at mange kvinner og par strever med å oppnå graviditet er nettopp at det er få egg tilbake fordi man har ventet for lenge, sier Romundstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ufrivillig barnløshet

Livsstil

Forskning har også vist at vegetarianere, og kvinner som er veldig tynne (eller har hatt spiseforstyrrelser), har større sjanse for å oppleve tidlig overgangsalder. Røyk og alkohol har også en negativ innvirkning på kroppens evne til å produsere egg.

– Det er vist at de som røyker kommer i tidligere overgangsalder enn de som ikke røyker. For øvrig er det de generelle livsstilsrådene som gjelder, tilstrebe å være normalvektig med sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet synes å være gunstig, sier Romundstad.

Både cellegift og stråling kan føre til tidlig overgangsalder, det samme kan sykdommer som leddgift, lavt stoffskifte eller kronisk betent tarm.

En studie som nylig ble publisert på nettutgaven til Human Reproduction i USA, viser at tvillingsøstre har tre til fem ganger større risiko for å komme i overgangsalderen før de har fylt 40 år, skriver overgang.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Overgangsalder - hva skjer i kroppen?

Risikofaktorer for tidlig overgangsalder:

  • Røyking - reduserer gjennomsnittsalder for menopause med ca. 2 år
  • Medikamenter (cellegift)
  • Hysterektomi (fjerning av livmor), oophorektomi (fjerning av en eller begge eggstokkene)
  • Stråleterapi
  • Alkohol
  • Underernæring
  • Vegetarkost

Kilde: Legeforeningen

Les også: Overgangsalder og inkontinens

Symptomer på tidlig overgangsalder

Symptomene for tidlig overgangsalder er de samme som for normal overgangsalder.

– De første symptomene på begynnende overgangsalder er for mange uregelmessige blødninger. Endringer i syklusen enten i form av kortere sykluser eller at intervallene endrer seg kan være et tegn på at eggløsningene og hormonene som regulerer denne svikter. Noen opplever hetetokter, manglende energi eller søvnproblemer som de første tegnene sier gynekolog Liv Bente Romundstad.

  • Hetetokter
  • Unormal svetting
  • Nedsatt sexlyst
  • Humørsvingninger/nedstemthet
  • Menstruasjonsforstyrrelser
  • Trøtthet
  • Blære- og urinveisproblemer
  • Tørre slimhinner i skjeden
  • Hjerteklapp
  • Muskel- og leddsmerter
  • Vektøkning
  • Søvnproblemer
  • Angst og depresjon
  • Konsentrasjonsproblemer
  • Oppblåsthet

Hvis du har følt på mange symptomer, og er redd du er i ferd med å komme i overgangsalderen, kan du gå til fastlegen og be om en blodprøve for å måle hormonet FSH, som er det som får eggstokkene til å produsere østrogen. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen vil nivået av FSH stige, og når det når et visst nivå betyr det at du er i overgangsalderen. Man kan også ta en hormonprøve, eventuelt røntgenundersøkelse av eggstokkene hvis man er i tvil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Overgangsalder og østrogenbehandling

Fire faser

Overgangsalderen har fire faser: premenopause, perimenopause, menopause og postmenopausen. Den første fasen kan starte flere år før du mister menstruasjonen (menopausen), og da opplever man gjerne uregelmessig menstruasjon med mindre eller kraftigere blødninger, og ofte nedsatt sexlyst. Opptil ti prosent av alle kvinner opplever å ha regelmessig menstruasjon helt fram til den forsvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menopause, betyr at kroppen slutter å produsere egg, kvinnen mister menstruasjonen og er ikke lenger fruktbar. Dette skjer fordi kroppen slutter å produsere østrogen.

Rundt én prosent av alle norske kvinner opplever å komme i overgangsalderen tidligere enn vanlig, mellom 30 og 40 år. Svært få opplever dette før fylte 30, med mindre det ligger medisinske årsaker bak, som at man må fjerne eggstokkene. Da går man rett inn i overgangsalderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av ti norske kvinner opplever å måtte fjerne livmoren (hysterektomi), og dette er faktisk det vanligste gynekologiske inngrepet ved norske sykehus. Over 5000 kvinner gjennomgår denne operasjonen årlig, de fleste på grunn av blødningsforstyrrelser, muskelknuter og smerter. Eller kreft. Men dersom det er mulig å beholde en – eller begge – eggstokkene, vil de fleste leger gjøre dette for å unngå at kvinnen kommer i overgangsalder. Man kan ikke føde barn uten livmor, men dersom man har eggstokkene intakt unngår man altså å komme i overgangsalderen altfor tidlig. Dette kan være en stor psykisk påkjenning for de som opplever det. Likevel er det et område det forskes svært lite på, ifølge kjønnsforskning.no, og det er i stor grad fortsatt tabu å snakke om.

Les også: Symptomer og råd ved overgangsalder

Artikkelen fortsetter under annonsen

Råd mot plager:

En av de vanligste plagene ved overgangsalderen er hetetokter – ofte med unormalt mye svetting. Rundt 80-85 % av alle kvinner opplever hetetokter i overgangsalderen, 30 % i uttalt grad. Disse forsvinner som oftest i løpet av fem år, mens ti prosent fortsatt opplever hetetokter etter 10 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hetetokter: Pust dypt og slapp av under hetetokter. Unngå utløsende årsaker, som sterk mat. Ta på deg klær i flere lag som du lett kan ta av og på. Avkjøl håndleddene under kaldt vann. Føler du deg svært varm kan du ta en kald dusj. Sov i et kjølig rom. Ha vifte og kald drikke ved sengen og bruk lett bomullssengetøy.

Tørr eller kløende skjede og smerter under samleie: Spør legen din om du kan ha en infeksjon. Prøv et reseptfritt glidemiddel før samleie. Det finnes også hormonholdige legemidler som settes i skjeden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liten sexlyst: Dersom du mister lysten på sex, og dette plager deg, bør du prøve å snakke med din seksualpartner om dette. Noen ganger kan en terapeut hjelpe. Husk at manglende sexlyst etter menopause er normalt, og ikke en sykdom.

Urinveisproblemer som inkontinens: Inkontinens er å ikke klare å holde på urin. Prøv bekkenbunnsøvelser. Disse innebærer gjentatt sammentrekning og avslapning av muskler som kontrollerer vannlatingen. En lege, sykepleier eller fysioterapeut kan forklare hvordan dette gjøres. Husk å drikke rikelig med vann. Dette kan bidra til å forhindre infeksjon.

Tristhet eller energiløshet: Gjør ting du setter pris på. Husk å oppsøke venner. Spis sunt og tren regelmessig. Pass på å få nok søvn. Du kan også lære noen stressmestringsteknikker.

Kilde: Helsedirektoratet

Har du spørsmål om overgangsalderen eller andre plager? Send inn ditt spørsmål til Liv Bente Romundstad eller Lommelegens sjefsvarlege Brynjulf Barexstein.

Kilder: Helsenett, Helsedirektoratet, Unn (Universitetssykehuset i Nord-Norge), kjønnsforskning.no, overgang.no