– IBS kan lett forveksles med andre sykdommer

IBS: Irritabel tarm-syndrom kan forveksles med andre sykdommer Foto: NTB Scanpix
IBS: Irritabel tarm-syndrom kan forveksles med andre sykdommer Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomene på irritabel tarm-syndrom (IBS) kan sammenlignes med mange andre sykdommer, og er derfor vanskelig å diagnostisere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trolig har én av ti nordmenn irritabel tarm-syndrom, også kalt IBS. Symptomene kan lett forveksles med andre sykdommer.

Typiske symptomer på irritabel tarm-syndrom er:

Tidligere har fagfolk ment at irritabel tarm kommer av stress eller psykiske årsaker, men nå peker forskning mot at IBS er en fysisk lidelse.

– Vi vet ikke årsaken til irritabel tarm. Symptomer på angst og depresjon kan heller være sekundært til mageplagene. Ved IBS er det noe galt med tarmbakteriene, og det kan det være flere årsaker til, sier Jostein Sauar, gastroenterolog ved Sykehuset Telemark.

IBS-skolen

En pasient må ha hatt plager i et halvt år før diagnosen kan stilles. Det er vanlig å ta prøver for å utelukke andre sykdommer, før pasienten kan diagnostiseres med IBS.

– Årsaken sitter ikke oppi hodet, den sitter i magen. Dersom en 18 år gammel jente med IBS ikke blir tatt seriøst og aldri får hjelp, er det ikke rart at hun etter hvert kan få psykiske problemer. Det er klart at stressreduksjon er viktig, det er det i alle tilstander. Fysisk aktivitet kan også være spesielt viktig for pasienter med IBS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Mange tror de er alene om denne sykdommen

Sauar jobber med et landsdekkende tilbud, kalt «IBS-skolen». Dette er satt i gang ved åtte sykehus i Norge. Kurset varer i minst seks timer, og man får råd fra leger, sykepleiere og ernæringsfysiologer.

Les også: Forstoppelse: Dette hjelper!

Vanskelig å stille diagnosen IBS

I likhet med Sauar er også Jørgen Valeur enig i at det kan være utfordrende å stille diagnosen irritabel tarm-syndrom. Valeur er lege ved Klinikk for medisin og instituttbestyrer ved Unger-Vetlesens institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, og forsker på IBS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å finne ut om en pasient har IBS er en legeoppgave. Først og fremst må man undersøke for andre sykdommer – IBS er en utelukkelsesdiagnose. Alle pasienter bør som minimum få en grundig samtale og en god klinisk undersøkelse. Deretter er det er vanlig å ta enkelte blodprøver og avføringsprøver, for å se om mageproblemene kan komme av andre tilstander, sier Valeur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye pasienten bør utredes videre er avhengig av problemstillingen.

Forsker på IBS: Lege Jørgen Valeur
Forsker på IBS: Lege Jørgen Valeur

Valeur forklarer at personer over 50 år sjelden får irritabel tarm uten å ha vært plaget med magen tidligere i livet. Da er det ekstra viktig å ta en sjekk for å utelukke for eksempel kreft eller betennelse i tarmen.

Cøliaki kalles ofte for en imitatorsykdom, og kan debutere både med og uten symptomer, i alle aldersgrupper. Infeksjoner i magetarmkanalen eller antibiotika kan også føre til mageproblemer.

– Fagfolk har laget en liste med kriterier for å stille diagnosen «positivt». Disse kriteriene kalles Roma-kriteriene. IBS er den vanligste årsaken til mageplager, og har som regel typiske symptomer, men det er viktig å ikke overse andre sykdommer før man stiller diagnosen.

Vanskelig å behandle irritabel tarm

Irritabel tarm-syndrom er vanskelig å behandle, ettersom man ikke vet årsaken. Livsstilstiltak, inkludert kostholdsendringer, kan hjelpe hos mange. Enkelte medikamenter kan også være nyttige, men generelt bør dette være siste utvei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes så langt ingen «kurativ» behandling, men forskning viser at det å legge om kosten kan lindre plagene hos mange. En del karbohydrater suges dårlig opp i tynntarmen, men gjæres lett av mikrofiber i tykktarmen. Slik mat bør dermed unngås, sier Valeur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FODMAP er en fellesbetegnelse for slike tungt fordøyelige karbohydrater, og står for «fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler».

– Vi vet lite om langtidseffektene ved disse kostholdsendringene, men mange mener at det har en positiv effekt. Vi anbefaler IBS-pasienter å srådføre seg med helsepersonell – ikke start på egengånd.

Kosthold er viktig for IBS-pasienter

FODMAP-listene finnes i mange varianter, og dette kan virke forvirrende for mange. Det er imidlertid viktig å være klar over at slike lister i utgangspunktet er ment å være veiledende, og ikke et fasitsvar på hva slags kosthold som er «sunt».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man skal ikke fanatisk unngå alle matvarer som inneholder FODMAP, det handler om å finne frem til hvilken samlet mengde som tolereres.

– Man kan risikere å få et mangelfullt kosthold, og enkelte kan dessverre bli så opptatt av hva de spiser at det i seg selv kan bli et problem, nærmest en slags spiseforstyrrelse. Dette er selvfølgelig en veldig uheldig utvikling, og en bekymringsfull følge av at FODMAP-dietten nå har blitt så utbredt, sier Valeur.

Les også: Når bør du gå ned i vekt?

Selv om man er flink til å spise «riktig», er det ikke sikkert at man blir kvitt plagene fullstendig.

– Irritabel tarm er i utgangspunktet en kronisk tilstand, men forløpet er ofte svingende, med både gode og dårlige perioder.

Har du spørsmål om IBS? Send inn ditt spørsmål til Lommelegen her.