Skattemyndighetene vil ha innrapportering fra Airbnb og Uber

Skattedirektør Hans Christian Holte vil gå i dialog med delingsselskaper som Airbnb og Uber.
Skattedirektør Hans Christian Holte vil gå i dialog med delingsselskaper som Airbnb og Uber. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattedirektør Hans Christian Holte følger delingsselskapene nøye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har det på dagsorden fordi det er en fremvoksende del av økonomien, men vi ser at vi kan jobbe med å få bedre grunnlagsdata også fra denne delen av økonomien, det er et viktig mål for oss, sier Holte til NRK.

Han sier det er viktig at delingsaktører som Uber og Airbnb også bidrar til fellesskapet, og at det kan bli aktuelt med et pålegg om innrapportering.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NHO-direktør Kristin Skogen Lund. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Les også: Erna vil ikke forby Uber

Viktig ikke å kvele

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier til kanalen at det er viktig at reguleringne som innføres ikke tar livet av det nyskapende.

– Delingsøkonomien er kommet for å bli. Vi må komme frem til løsninger som ikke kveler innovasjonen, og som gjør at vi blir konkurransedyktige fremover også, sier Skogen Lund.

Les også: Tjener 100.000 på gjeste­rom­met

NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold gleder seg imidlertid over signalene fra skattemyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.
Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

– Det er gledelig at skattemyndighetene vil følge opp utleieaktører som Airbnb og be dem samarbeide om skattedata. Vi har lenge bedt om at skattemyndighetene må komme på banen i dette spørsmålet, og vi mener innrapportering er et viktig og nødvendig grep for å få like regler for alle som driver overnattingsvirksomhet, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold i en pressemelding.

Les også: Jensen løfter blikket mot Uber og Airbnb

Ikke opplysningsplikt

Airbnb er et nettsted som tillater folk å leie ut hele eller deler av sitt eget hjem for reisende på jakt etter overnatting. Rundt 900 boliger er i dag annonsert gjennom tjenesten. Skattemyndighetene har ingen oversikt over hvem utleierne er eller hvor store inntekter de har, skriver Finansavisen.

Delingsselskaper som Airbnb og Uber har i dag ingen form for opplysningsplikt overfor myndighetene. Samtidig er arbeidsgivere pålagt å sende lønns- og trekkoppgaver til skattemyndighetene. Det ønsker Skatteetaten seg også fra delingsselskapene.

Les også: Airbnb beklager annonsekampanje med sarkastisk humor