Kong Harald var «lettere livredd» da han overtok

Kong Harald og statsminister Gro Harlem Brundtland fotografert like etter det ekstraordinære statsråd ved midnatt etter kong Olavs død. Kong Harald beskriver seg selv som «lettere livredd». Foto: Morten Hval / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kong Olav døde 17. januar 1991, måtte hans sønn og arvtaker, kong Harald, ta ansvar og vise karakterstyrke midt i sorgen. Nå forteller han hvordan han opplevde overgangen fra kronprins til konge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I NRKs programserie «Konge og dronning i 25 år» forteller hele kongefamilien torsdag om kong Olavs siste timer og minutter og dagene som fulgte.

– Han hadde vært syk en stund. Så vi var for så vidt forberedt, men du er jo aldri forberedt på å miste din far, man greier ikke å forberede seg på det, sier kong Harald, tydelig grepet av minnene.

Idet kong Olav sovnet inn, gikk Harald fra å være kronprins til å bli konge. På vei ut fra dødsleiet på Kongsseteren var det en lege som tiltalte ham som «deres majestet», men kong Harald reagerte ikke:

– Det var jo ikke meg det!

Det hektiske arbeidet med å få alt det konstitusjonelle på plass for en ny konge begynte umiddelbart, midt i sorgprosessen.

– En av mine medarbeidere spurte hvordan jeg hadde det, og da sa jeg at «jeg er lettere livredd», sier kong Harald i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ville tjene nazi-penger på kong Haakon

Krigens første offer

Kong Olav døde klokka 22.20 den 17. januar 1991. Han fikk hjerteinfarkt mens han fulgte nyhetsdekningen av Gulfkrigen, som akkurat hadde brutt ut.

– Han var den krigens første offer, for han fikk sitt hjerteinfarkt mens han så på TV. Han var hellig overbevist om at det var tredje verdenskrig som brøt ut, og den ville ikke han være med på, sier kong Harald.

Saddam Hussein og Irak hadde okkupert Kuwait i fem måneder da FNs frist for tilbaketrekking utløp. USAs president George Bush satte i gang Operasjon Ørkenstorm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kongeparet forteller om sitt hemmelige forhold

NRK-programmet presenterer kong Olavs historie, fra han kom til Norge i 1905 som lille kronprins Olav, til han døde 17. januar. Norske politikere og kommentatorer beskriver stemningen i Norge og ute i tiden rundt dødsfallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle samlet

Kronprins Harald og hans to søstre, prinsessene Ragnhild og Astrid, satt ved farens side da han sovnet inn på Kongsseteren.

– Da vi kom opp, var de i full gang med gjenoppliving. Det var jo litt nifst. Men så kom han seg sånn noenlunde, men han var ikke ordentlig våken, forteller prinsesse Astrid.

Les også: Kongen talte om de store samfunnsspørsmålene

Både hun og kong Harald sier at de hadde øyeblikk med kontakt med kong Olav kort tid før han døde.

– Han registrerte at jeg ankom. «Ja, så er du her også», sa han, og så ble han borte igjen, sier kong Harald.

Daværende kronprinsesse Sonja var i Frankrike, prins Haakon Magnus var på hyttetur med venner og prinsesse Märtha Louise studerte i England. Alle reiste til Norge så fort som mulig.

Folkets støtte

Den nye kongen avholdt samme kveld ekstraordinært statsråd på Slottet der oppgaven var å meddele at kong Olav var død. Nyheten ble sendt til NTB og NRK. I en ekstraordinær nyhetssending stilte kong Harald opp og talte til folket:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var utrolig imponert over faren min, som klarte å holde en tale på TV, som jeg i tillegg opplevde som veldig varm og genuin og fin, at han fikk gjennomført det, sier kronprins Haakon.

Etterpå sto kong Harald og så utover Slottsplassen, der et helt nytt fenomen i Norge utspiller seg: Åpen, felles sorg. De første lysene begynner å tennes. Hundrevis av mennesker ankommer. I dagene som følger fylles Slottsplassen av folk som tenner lys og legger ned blomster og kort til minne om kong Olav.

– Det tok bare noen få timer det, så var det et lyshav på Slottsplassen som ble vedlikeholdt til over begravelsen. Det var kjempeflott, rørende, virkelig helt betagende, rett og slett, sier kong Harald.