Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) ut mot NTNU-professor:Fiskeriminister Sandberg nekter oppdrettsvekst uten kontroll med lakselus

SANDBERG OM LAKSELUS: - Regjeringens politikk handler ikke bare om forutsigbar vekst, men også en forutsigbar reduksjon av lakseoppdrett dersom de har luseproblemer.
SANDBERG OM LAKSELUS: - Regjeringens politikk handler ikke bare om forutsigbar vekst, men også en forutsigbar reduksjon av lakseoppdrett dersom de har luseproblemer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– NTNU-professoren skyter skivebom når han sier at lakselusproblemet må gi kutt og ikke vekst i oppdrettsnæringen, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Så lenge det er så mye lakselus som nå, kan vi ikke øke volumet av oppdrettslaks. Vi må redusere oppdrettsnæringen betydelig.

Det sa Jon Olaf Olaussen, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Trondheim ved NTNU, i ABC Nyheter tirsdag.

Det får Frps nyslåtte fiskeriminister Per Sandberg til å reagere. Hans regjering har satt som mål å femdoble volumene i norsk oppdrettsnæring, som stedvis sliter med skadedyret lakselus.

Vekstmålet holder Sandberg fast på - men bare forutsatt at næringen får bukt med lakselusen.

Les også: Oppdretter dømt til fengsel og millionbot for lakselus

Jobb nr. én: Lusebekjempelse

– Uttalelsen fra forskeren var skivebom ut fra de oppdateringene jeg har fått. At lakselusproblemet må gi kutt i oppdrett, nei. Men det må gjøres betydelig innsats i å bekjempe luseproblemet. Lusebekjempelse er faktisk jobb nummer én, sier Sandberg til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham er det nå en større innsats enn bare for to år siden, på å finne alternativer til dagens medikamener mot lakselusen.

– Utfordringen nå er at lakselus blir motstandsdyktig mot kjemikaliene som brukes, sier Sandberg.

Naturvernere og fangstfolk fremhever at den voldsomme kjemikaliebruken i oppdrettsnæringens merder sprer giftstoffer som skader villlaks og annen fisk, samt skalldyr.

Bruken av de viktigste lakselusmidlene som diflubenzuron ble syvdoblet fra 2011-2014. I samme periode ble mengdene av hydrogenperoksid tidoblet, mens teflubenzuron ikke ble mindre enn 103-doblet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er midler Miljødirektoratet advarer mot virkningen av.

Les også: Rekene dør, lakselusmedisin får skylda

Høna og egget, laksen og lusen

– Erfaringen viser at gode alternativer for å ta knekken på lusen, ikke er funnet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei. Derfor har Mattilsynet skjerpet kontrollen med medikantbruk og tar ut lokaliteter med mye lakselus. I fjor måtte nesten 30 lokaliteter halvere produksjonen, sier fiskeriministeren.

– Men intensjonene om vekst greier man ikke hvis man ikke først får tatt knekken på lakselusen, fremholder Per Sandberg.

– Femdobling er optimistisk, men det er riktig å sette optimistisk mål. Vi ser hva som har skjedd i Chile. Vi og næringen ser at det målet ikke oppnås hvis ikke får gjort noe med luseproblemet, sier han.

Da hans forgjenger som fiskeriminister, Elisabeth Aspaker (H), i fjor la frem regjerings stortingsmelding om forutsigbar og bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen, reagerte Naturvernforbundets generalsekretær Maren Esmark.

– De starter med å åpne for vekst i de få områdene som ennå ikke er ødelagt. Det naturlige grepet ville vært å starte med å rydde opp i de områdene der miljøbelastningen er for stor nå. Begynn der, sa Esmark til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Store mengder laks drept og skadet i kampen mot lakselus

Forutsigbar vekst, forutsigbar reduksjon

– Hva sier du til Esmarks kritikk av rekkefølgen, Per Sandberg?

– Det legges opp til et helt nytt regime for reguleringen av norsk oppdrettsnæring. Det er en helt ny måte å tenke på. Ett av grepene regjeringen gjør, er å innføre et «trafikklys-system». Vekst tillates bare der trafikklyset er grønt. Det er ingenting som tilsier at det blir noen vekst i år, kanskje heller ikke i 2017, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir helt riktig i forhold til den rekkefølgen hun snakker om. De eneste som får øke veksten, er de som har orden i sysakene, slår Sandberg fast.

– Stortingsmeldingen handler ikke bare om forutsigbar vekst, men også en forutsigbar reduksjon dersom de har luseproblemer. Men jeg er helt uenig i at man skal stoppe all vekst langs hele kysten. Vi snakker om store verdier, legger fiskeriministeren til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Jon Olaf Olaussen sier til ABC Nyheter at også middelet som nå blir mest brukt, hydrogenperoksid er skadelig for skalldyr.

– Laksenæringen finner noe som fungerer. Så blir lakselusen resistent, så begynner man på noe nytt – uten å ha tid til å finne ut av virkningene, sier Olaussen.

Som eksmpel trekker han frem at selskapet Salmar i fjor høst pøste ut et nytt middel, formalin, som ikke var godkjent.

– Da sa oppdretterne at de var desperate, sier professoren og viser til medieoppslag, blant annet i NRK.

Også villaks-forkjemperen Roald Dahl jr. fremholder at hydrogenperoksid er skadelig.

– Jeg har anmeldt Marine Harvest og brønnbåtselskapet Rostein for ulovlig dumping av hydrogenperoksid. Brønnbåtselskapene har ikke utslippstillatelse i det hele tatt. Jeg har også funnet ut at brønnbåtrederiene bruker blandinger av ulike lakselusmidler. Det fører til enda farligere kjemiske reaksjoner, sier han til ABC Nyheter.