Vurderte F-16 mot lastebåt i Nordsjøen

Da en lekter var på vei mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen i romjula, vurderte norske myndigheter å senke båten med er F-16 jagerfly.
Da en lekter var på vei mot norske oljeinstallasjoner i Nordsjøen i romjula, vurderte norske myndigheter å senke båten med er F-16 jagerfly. Foto: Kacper Pempel / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da lastebåten var på vei mot Valhall-feltet og man fryktet skader på norske plattformer, vurderte Forsvaret å senke den med et jagerfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyttårsaften fryktet man at en lekter ute av kontroll kunne skade norske oljeinstallasjoner. En av mulighetene som da ble vurdert var å senke båten ved hjelp av Forsvaret, skriver VG tirsdag.

– Det var en dialog mellom operatøren på feltet, BP, og Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) natt til 31. desember, sier presse- og informasjonsoffiser ved FOH, kaptein Brynjar Stordal, til avisen.

Les også: Norskeid rigg i drift i Nordsjøen

Det ble likevel ikke noe av fordi lekteren var for nær Valhall-feltet til at man kunne bruke jagerfly mot den.

Den 110 meter lange lekteren som var utenfor kontroll passerte til slutt om lag en nautisk mil fra plattformene på feltet. Da var alle ansatte evakuert fra installasjonene som sto i fare.

Les også: Ubemannet lekter i Nordsjøen under kontroll

En nautisk mil er noe over 1800 meter. Plattformene har en sikkerhetssone på 500 meter, så den løpske lastebåten kom svært nær en katastrofe på norsk sokkel.