Kvinneandelen i norsk film på vei ned

Linn-Jeanethe Kyed er manusforfatter til to filmer som får premiere i 2016, og er dermed med å holde kvinneandelen oppe. Foto: Tore Meek, NTB scanpix.
Linn-Jeanethe Kyed er manusforfatter til to filmer som får premiere i 2016, og er dermed med å holde kvinneandelen oppe. Foto: Tore Meek, NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Kvinneandelen i norsk film er den laveste på åtte år. Kun én av fire regissører, produsenter og manusforfattere bak årets norske filmer er kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en gjennomgang Aftenposten har foretatt av de 30 premiereklare kinofilmene i 2016. Kun seks av regissørene bak årets norske filmer er kvinner, og det nøyaktig samme tallet gjelder for produsenter. Noe bedre er situasjonen på manussiden: Ti kvinnelige manusforfattere sikrer 33,3 prosents andel. Fasiten for 2016 blir dermed 24,4 prosent kvinner.

Kvinneandelen har ikke vært lavere siden 2008 da 15 prosent av regissører, produsenter og manusforfattere bak norske filmer var kvinner.

Med to manus, for spillefilmen Børning 2 og en dokumentar om sjakkesset Magnus Carlsen, er Linn-Jeanethe Kyed den blant kollegene som gjør mest for å holde kvinneandelen oppe. Hun er også i gang med å skrive manus for en stor, dansk spillefilm som kommer neste år, skriver Aftenposten.

– Jeg er veldig overrasket over at det er så få kvinner i årets filmprosjekter. Jeg ante virkelig ikke at situasjonen var så ille, sier Kyed.

Stortinget vedtok før jul at det skal være en kvinneandel på 40 prosent i nøkkelposisjoner i norske filmer. (©NTB)