Forsker: En stor provokasjon fra Saudi-Arabia

Sjeik Nimr al-Nimr ble lørdag henrettet i Saudi-Arabia. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.
Sjeik Nimr al-Nimr ble lørdag henrettet i Saudi-Arabia. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Syria-forhandlingene står i fare etter at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr, mener Midtøsten-forsker. Henrettelsen blir fordømt på det kraftigste i Iran, Irak og Libanon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en stor provokasjon fra Saudi-Arabia. Det vil bli tolket som en ren politisk henrettelse med sterke sekteriske overtoner, sier Cecilie Hellestveit til NTB.

Hun ser det ikke som umulig at Syria-forhandlingene i Genève, som etter planen skal begynne 25. januar, nå blir utsatt.

– En slik symbolhandling representerer en fare for at forhandlingsdatoen ryker. Ikke fordi Nimr er henrettet, men på grunn av de påregnelige reaksjonene som nå kommer, sier Hellestveit, som er seniorrådgiver ved International Law and Policy Institute (ILPI).

Iran og Saudi-Arabia står på hver sin side i Syria-konflikten og vil spiller en sentral rolle i forhandlingene. Iran støtter Syrias president Bashar al-Assad, som tilhører den sjiamuslimske alawitt-sekten. Saudi-Arabia støtter på sin side aktivt flere sunnimuslimske opprørsgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sterk økning i henrettelser i Saudi-Arabia

Regimekritiker

Til sammen 47 personer ble henrettet på tolv forskjellige steder i Saudi-Arabia lørdag. De fleste ble henrettet for terrorhandlinger.

Den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr ble dømt til døden i oktober 2014. Han var kjent som en kritiker av det saudiarabiske regimet og ble anklaget for oppvigleri fordi han støttet massedemonstrasjoner for økt politisk frihet som brøt ut øst i landet i 2011.

Nimr ble dømt for å ha «hjulpet terrorister» og for å ha «gått til krig mot Allah».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjiamuslimer demonstrerer etter henrettelse

Kraftige reaksjoner

Reaksjonene var svært kraftige i Iran lørdag. Den høytstående ayatollaen Ahmad Khatami fordømte henrettelsen, og sier kongefamilien vil bli utslettet.

– Jeg ser ingen grunn til å tvile på at hans rene blod kommer til å farge det saudiarabiske kongehuset og utslette dem fra historiens bøker, sier Khatami.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også fra Irak vekket henrettelsen umiddelbare reaksjoner. Der uttrykte sjiamuslimen Mohammed al-Sayhud, som er folkevalgt i Iraks nasjonalforsamling, seg i mindre harde ordelag enn Khatami, men budskapet var klart:

– Saudi-Arabias intensjon er å skape strid mellom sunnier og sjiamuslimer og å sette regionen i brann, sa Sayhud lørdag.

Libanons øverste sjiamuslimske råd kaller henrettelsen «et alvorlig feilsteg». I Saudi-Arabias naboland i sør, Jemen, der Saudi-Arabia leder en koalisjon som kriger mot den iranskstøttede Houthi-militsen, skapte også Nimrs henrettelse skarpe reaksjoner.

– Vanskeliggjør krigen mot IS

Hellestveit mener henrettelsen bør bekymre vestlige land, inkludert Norge, når det gjelder kampen som føres mot ekstremistgruppen IS i Syria og Irak.

– IS spiller på sekteriske motsetninger. Derfor trenger vi ansvarlige stater som motarbeider dette. Henrettelsen av Nimr fyrer imidlertid nettopp opp under sekterisme i hele Midtøsten. Derfor er dette et svært lite konstruktivt bidrag fra Saudi-Arabia, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU bekymret

EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini mener likeledes det er grunn til å være bekymret over mulig økt sekterisk splittelse. I tillegg er saken alvorlig når det gjelder ytringsfrihet og respekten for sivile og politiske rettigheter i Saudi-Arabia, mener hun.

Utenriksminister Børge Brende (H) understreker at Norge ber Saudi-Arabia om å avstå fra dødsstraff.

– Det regionen trenger, er mer forsoning, ikke minst fram mot Syria-forhandlingene. Det pålegger ledere i både Saudi-Arabia og Iran et stort ansvar, sier Brende.