Ingen bakmenn dømt for menneskesmugling

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): En gjennomgang av 44 saker om menneskesmugling viser at ingen bakmenn eller nettverk er tatt. Og de som blir dømt, får lave straffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten har sett på saker tilbake til 2010. 30 av disse er dommer, mens de øvrige er fengslingskjennelser i forbindelse med menneskesmuglingssaker.

Mange av dem som blir tiltalt, velger å legge kortene på bordet, og straffen ender ofte på mellom 45 og 90 dager i fengsel. Noen av dem som smugler påberoper seg humanistiske motiver, at de vil hjelpe en slektning til Norge eller vil ta til seg et barn. Av og til tror retten på slike forklaringer, mens det andre ganger er mistanke om profittmotiv og mer organisert smugling.

Førstestatsadvokat Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet vil skjerpe strafferammen for menneskesmugling fra dagens seks år til ti år.

– Vårt inntrykk er at menneskesmugling i praksis ikke er blitt høyt prioritert av norsk politi, sier Glent.

– Så vidt jeg vet er det ikke avdekket noen større organiserte menneskesmuglingssaker i Norge. Dommene som er avsagt i Norge, er ofte grensekontrollsaker. De avspeiler at man ikke har prioritert å gå etter den organiserte menneskesmuglingen og bakmennene. (©NTB)