JulematSlik steker du den perfekte ribba

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å få en sprø og saftig ribbe må forberedelsene starte allerede dager i forveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så godt som halve Norges befolkning spiser ribbe på julaften, viser en undersøkelse fra Norstat. Samtidig er det like spennende hvert år om man får til ribba slik den skal være. Vi er spesielt opptatt av sprø svor. Hvis du følger disse enkle stegene, vil julemiddagen være reddet i år også.

Les også: Slik lager du surkål og rødkål til jul

Husk at du skal gni inn ribba med salt og pepper et par dager før den skal stekes.

Les også: Slik lager du nøttestek til jul

Slik gjør du

1. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking. Gni inn ribben med salt og pepper, pakk den inn i folie og la den stå i kjøleskap i 2-3 dager.

2. Sett ovnen på 230 °C.

3. Legg ribba i en langpanne slik at svoren ligger opp. Legg en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under ribba, slik at den blir litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Hell på vann og dekk formen med aluminiumfolie. Folien må være helt tett, for at dampingen skal bli vellykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Sett ribba midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter, slik at den "hever" seg litt opp og svoren spriker.

5. Fjern aluminiumsfolien og sett temperaturen til ned 200 °C. Sett så ribben tilbake midt i ovnen og stek videre i ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 -2 1/2 time for familieribbe.

6. La ribben hvile i 20 minutter før du skjærer i den.

Les også: Dette skal du drikke til ribbe

Ingredienser - 4 porsjoner

2 kg tynnribbe eller familieribbe

3 ts salt

2 ts pepper

ca. 2 dl vann