EFTA-domstolen: Slik er EUs arbeidslivsregler:Ukentlig arbeidstid på 84 timer lovlig ifølge EU-direktiver

TØFF EU-ARBEIDSTID: EFTA-domstolen, her med dommer Per Christiansen til venstre og president Carl Baudenbacher mener Fossumkollektivet kan sette ansatte på 84 timers arbeidsuke og flytte dem til annen jobb hvis de nekter, ut fra EUs direktiver.
TØFF EU-ARBEIDSTID: EFTA-domstolen, her med dommer Per Christiansen til venstre og president Carl Baudenbacher mener Fossumkollektivet kan sette ansatte på 84 timers arbeidsuke og flytte dem til annen jobb hvis de nekter, ut fra EUs direktiver. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ansatte ved Fossumkollektivets avdeling Solvold må etter EUs lover finne seg i at den ukentlige arbeidstida deres øker til 84 timer i uka, eller bli oppsagt, fastslår EFTA-domstolen onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gjennomsnittlig ukentlig arbeidstid på 84 timer i medleverforhold er forenlig med direktiv 2003/88/EF forutsatt at arbeidstakeren uttrykkelig, frivillig og individuelt har samtykket til å utføre slikt arbeid, og vel og merke dersom de generelle prinsippene for beskyttelse av arbeidstakerens sikkerhet og helse etterleves.

Det uttaler EFTA-domstolen onsdag på spørsmål fra Eidsivating lagmannsrett.

Slike uker kan inngå i turnusordninger med fri andre uker eller dager.

Les også: Disse dommerne kan ryste LOs syn på EØS-avtalen

EU styrer norsk arbeidsliv

EFTA-domstolen fortolker EUs regler som Norge på grunn av EØS-avtalen er forpliktet til å følge, trass i at daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i sin tid hevdet at ikke engang fullt EU-medlemskap ville påvirke norsk arbeidsliv.

På grunn av øknomiske problemer besluttet Fossumkollektivet å endre turnusen så de ansatte som lever sammen med beboerne på Solvold, må være der en hel uke av gangen med opptil 84 timers arbeidstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig jobbet de 56 timer i arbeidsuka, og gikk til retten for å få stoppet den nye turnusen. De ansatte tapte i tingretten, og anket.

Les også: Norge felt i EFTA-domstolen

Greit å si dem opp

Fasiten fra EFTA-domstolen innebærer også at de ansatte ikke har adgang til å trekke tilbake sitt samtykke om lang arbeidstid som samlevere.

Fossumkollektivet sa også opp dem som ikke ville være med på ferden, og tilbød dem en annen jobb. Også dette er tillatt etter EUs arbeidslivslover, konstaterer EFTA-domstolen.

Nå er det opp til lagmannsretten å avgjøre saken og hvorvidt den vil lytte til EFTA-domstolens vurdering eller ikke.

Artikkelen er oppdatert med en presisering av at denne lange arbeidstida ikke kan pågå hele tida, men inngå i turnus med friperioder.