– Kampen for å bli trodd kan gjøre ME-syke enda sykere

Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge leder for Nasjonal Kompetansetjeneste for ME, overlege Ingrid Helland blir pasienter med samme diagnose behandlet forskjellig hos Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ME-syke Hege Moe har ikke vært frisk siden hun fikk influensa tidlig i 1996. Hun fikk første spesialisterklæring i 1999. Likevel fikk hun ikke ikke utbetalt støtte da hun bodde i Oslo, men fikk innvilget uføretrygd da hun flyttet til Drammen i 2010, melder NRK.

– Jeg føler at jeg har vært en kasteball i systemet, og det har vært frustrerende å ikke bli trodd. Jeg opplevde at det var trynefaktor på Nav-kontoret, sier Moe til NRK.

Ragnhild von Harling Lien som også er ME-syk og bor i Namsos, har en helt annen opplevelse. Hun opplevde med en gang å bli trodd av saksbehandleren hos Nav.

Les også: NAV: - Om du føler deg trøtt og slapp, skal du likevel gå på jobb

Leder for Nasjonal Kompetansetjeneste for ME, overlege Ingrid Helland, sier de har merket at pasienter med samme diagnose behandles forskjellig ved ulike Nav-kontorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomene på ME/CFS forverres ved anstrengelse, og Helland mener det å oppleve at man ikke blir trodd blir energitappende for pasienter med denne sykdommen.

– Bekymringer rundt egen økonomi, tiden det tar å skrive brev og klager, og kanskje også gå i møter og bli foreslått behandling som ikke er rettet mot denne gruppen, tar tid og krefter, og kan være med på å gjøre pasienten verre, sier hun til NRK.

Les også: – Jeg har aldri følt meg så dum før som i kontakt med Nav

Kompetansetjenesten har vært i kontakt med Nav-ledelsen for å si at dette er et problem, men har ikke sett noen endring i praksis.

Ytelsesdirektør i Nav, Kjersti Monland, sier til NRK at det er synd at brukerne opplever det slik, men forklarer at ytelsesutbetaling avhenger av mer enn bare diagnosen og at brukerne får individuell behandling. Monland sier videre at de jobber med å bli bedre og har en del å lære både på dette og andre diagnoseområder.