Spania og Colombia krangler om skipsvrak

Skipet San José sank i kamp mot britiske skip i 1708. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spania og Colombia krangler om hvilket land som er rettmessig eier av et 300 år gammelt skipsvrak – og en last med gull og sølv verdt flere milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombianerne fant nylig vraket av San José utenfor landets karibiske kyst. Skipet sank i 1708 i kamp mot britiske skip som ville kapre den verdifulle lasten. Den besto av gull og sølv – trolig fra Peru og Bolivia – som skulle sendes til kong Filip V.

Spørsmålet er hvem som i dag kan påberope seg å eie lasten, som har en anslått verdi på rundt 2 milliarder dollar, eller 17 milliarder kroner.

– Det er noen mangler når det kommer til juridisk eierskap, sier Spanias utenriksminister Manuel Garcia-Margallo.

Lørdag møtte han sin colombianske kollega María Angel Holguin.

Se også: Politiet fant eldgammel skatt på havets bunn

Spania begrunner sitt krav blant annet med FNs havrettsregler, men det er en avtale Colombia ikke har underskrevet, og dermed heller ikke er pålagt å rette seg etter.

– Dette er ikke en sak som skal splitte oss, understreker Holguin, men innrømmer at det gjenstår noen juridiske uenigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Skatte­je­gere gjorde gullfunn i gammelt skipsvrak

Skattejegere har lett etter skipet i flere tiår. Et amerikansk selskap hevdet å ha funnet det på 1980-tallet og endte opp i en lang krangel med colombianske myndigheter om eierskapet. Funnet ble ikke formelt bekreftet, men en domstol i USA konkluderte med at de edle metallene om bord tilhørte Colombia. Ikke overraskende var colombianerne enige den gangen, men nå må de altså gå nye runder med sin gamle koloniherre før de endelig kan legge skatten på bunnen av sin egen kiste.

Les også: 200 spanske sjøfolk stevner den norske stat med millionkrav