Norge mot strømmen foran WTO-toppmøtet 15. til 18. desember:WTO-sjefen: – Intet vedtak om å stoppe eksportsubsidier på landbruksvarer

VÆR SÅ GOD, ROBERTO: Utenriksminister Børge Brende og stortingsflertallet gir bort et forhandlingskort til WTO-sjef Roberto Azevêdo.
VÆR SÅ GOD, ROBERTO: Utenriksminister Børge Brende og stortingsflertallet gir bort et forhandlingskort til WTO-sjef Roberto Azevêdo. Foto: Utenriksdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemslandene i WTO vil ikke forby eksportstøtte til landbrukseksport på det kommende ministermøtet. Men nå skal ett land gjøre det på egenhånd: Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 162 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Få dager før ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO oppsummerte generaldirektør Roberto Azevêdo situasjonen i forhandlingene.

Budskapet var stusselig for dem som håpet på vedtak om liberalisering av verdenshandelen på WTO-toppmøtet i Nairobi som åpner 15. desember.

Det gjelder også punktet «alle» har vært enige om, men ikke gjennomfører: Sette en stopper for eksportsubsidier på landbruksvarer.

– Så langt har heller ikke samtalene om eksportsubsidier ført til betydelig samstemthet, sa Azevêdo til WTOs hovedråd tirsdag, der alle de 162 medlemslandene møter.

Men ett land har på egenhånd besluttet å avvikle all eksportstøtte på landbruksvarer, og det er Norge. Det vil først og fremst gå utover eksporten av Jarlsbergost til land som Australia og USA.

Bøndene betaler for å eksportere osten til lavere pris for å bli kvitt melk som ikke blir forbrukt i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Onsdag globaliserte Stortinget vekk 700 norske melkebruk

Ingen tilslutning til u-landskrav

Reglene for handel er ett av 21 store temaer som diskuteres i den nå 14 år lange Doha-forhandlingsrunden i WTO.

Og Roberto Azevêdo gjennomgikk alle de uløste spørsmålene bare innenfor landbruksforhandlingene.

Det er ingen enighet om u-landenes felles krav om å få lov til å beholde en sikkerhetsmekanisme for å verne seg mot dumpingeksport som slår ut deres hjemmemarkeder.

Det er ingen enighet om u-landenes krav om å få beholde offentlige lagre av grunnleggende matvarer til krisesituasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og når det gjelder dumpingeksport:

Det er ingen enighet om å få slutt på dumpingeksport fra USA og andre land av bomull på verdensmarkedet.

Det gir katastrofale følger for fire vestafrikanske land som har bomull som viktigste eksportartikkel og i årevis har tryglet om å forhindre dumping på verdensmarkedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Uro for at USAs eksport av bomull utløser nød i Afrika

USA og EU beholder, Norge gir bort

Disse spørsmålene og mange andre er oppe til forhandlinger i WTO, der alle må gi og ta.

Norges posisjon hele tiden har vært at Norge og alle land har offensive og defensive interesser. Doha-runden bør munne ut i vedtak som gjør at de positive sidene ved en avtale overskygger de negative.

Når forhandlinger gjenopptas etter ministermøtet i Nairobi, vil Norge - i motsetning til andre - ikke lenger ha eksportstøtte å kaste inn i potten som et offer mot å få andre ting igjen. Den norske eksporten dreier seg om landbruksvarer som ikke konkurrerer med u-land.

Store eksportører som USA og EU som retter seg inn mot u-landenes markeder, vil fortsatt ha sine subsidier igjen som forhandlingskort.