Klimaforhandlerne venter nervøst på nytt avtaleutkast

Miljøvernminister Tine Sundtoft og forhandlingsleder Aslak Brun under pressekonferansen tirsdag på FNs klimakonferanse i Paris.
Miljøvernminister Tine Sundtoft og forhandlingsleder Aslak Brun under pressekonferansen tirsdag på FNs klimakonferanse i Paris. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt utkast til klimaavtalen som skal vedtas i Paris, er like om hjørnet. Teksten kan utløse store bruduljer i forhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bare å advare. Det kommer til å bli mye støy, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Hun forteller at det franske vertskapet for forhandlingene i Paris onsdag morgen skal legge fram sitt første forslag til hvordan en endelig avtale kan se ut. Nå venter forhandlerne nervøst på reaksjonene.

– Det ligger i sakens natur at det blir store bruduljer, sier Sundtoft.

– Vi som har ledet arbeidet, vil få kjeft for at teksten ikke er god nok, ikke er godt nok balansert, og uten tydelige nok alternativer. Det blir en spennende dag, sier hun.

Les også: Sundtoft får en tøff lederjobb i Paris

Frykter krise

Johanne Sæther Houge er med i Norges delegasjon til forhandlingene som observatør for Naturvernforbundet. Hun forteller om uro i påvente av det nye utkastet.

– De venter på en krise, sier Houge til NTB.

– Det blir ofte drama og krisestemning når en ny tekst kommer på bordet. Men det er samtidig viktig for å få landene til faktisk å forhandle, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Houge tror et avtaleutkast vil kunne provosere flere land for eksempel hvis ambisjonsnivået legges for lavt, eller hvis det legges for tett opp til USAs ønsker, slik at utviklingslandene føler at de må presse amerikanerne bakover igjen.

Noe sammenbrudd tror Houge likevel ikke på. Heller ikke Sundtoft tror det vil rakne nå.

– Men det blir veldig viktig å bevare roen og å fortsette dialogen, understreker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økte avgifter – mer til klima og bistand

Leder samtalespor

Sundtoft sitter selv i den gruppen av ministre som er plukket ut av Frankrike til å lede hver sin del av forhandlingene. Sammen med St. Lucias utsending har hun tatt seg av samtalene om ambisjonene i den nye avtalen. Målet med disse samtalene har vært å finne det forhandlerne kaller «landingssoner», det vil si formuleringer som det er mulig å oppnå enighet om.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag var planen å bruke dagen på et siste forsøk på å presse partene nærmere kompromiss. Så skulle ministrene som har ledet de ulike samtalene, rapportere til det franske vertskapet og FNs klimasekretariat.

– Da må vi forsøke å gi et best mulig grunnlag for den skrivingen av tekst som skal skje i kveld og i natt, forteller Sundtoft når hun møter norsk presse tirsdag ettermiddag.

– Det blir en spennende dag. Det er først i morgen vi for alvor begynner å se konturene av hvordan konklusjonen vil bli, sier hun.

– Nytt utkast onsdag ettermiddag

Det nye utkastet til internasjonal klimaavtale legges fram onsdag klokken 13, ifølge Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

– Vi håper å ha et dokument som tar oss til siste fase, sa Fabius tirsdag, ifølge nettstedet Climate Home.

Det er ventet at utkastet vil inneholde en lang rekke kompromisser som kan utløse sterke reaksjoner fra flere grupper land på klimatoppmøtet i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fabius sier også at han håper selve avtalen kan vedtas innen klokken 18 fredag, når klimamøtet etter planen skal avsluttes. Mange observatører som følger forhandlingene, tviler på om dette vil være mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor møtes verdens statsleder til nytt klimatoppmøte. Se video (artikkelen fortsetter under):


Usikkerhet om formen

Hvilken form det nye utkastet vil få, er tirsdag ikke avklart. Noen mener det ligger an til at det blir et forslag til endelig avtale, en såkalt «ren tekst» der alle hakeparenteser er fjernet. Andre tror det i stedet vil komme et utkast hvor det fortsatt er flere alternativer å velge mellom.

Steffen Kallbekken, forsker ved CICERO Senter for klimaforskning, mener det siste alternativet er mest sannsynlig.

– Det kan oppstå en krise hvis de tør legge fram en ren tekst uten alternativer, men jeg vet ikke om det er det de vil gjøre, sier Kallbekken til NTB.

Et mer sannsynlig alternativ er ifølge ham at det franske vertskapet vil nøye seg med å «massere» teksten og legge fram et forslag der antall alternative formuleringer er redusert.