Søreide: – Vi må vurdere det folkerettslige

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det folkerettslige grunnlaget må vurderes dersom Norge skal bidra militært i Syria. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier det folkerettslige grunnlaget må vurderes dersom Norge skal bidra militært i Syria. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Norge skal bidra militært mot IS og i Syria, må det folkerettslige grunnlaget være på plass først, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Foreløpig bidrar vi i Irak fordi vi har fått en invitasjon fra irakiske myndigheter. Det har også alle de andre landene vi bidrar sammen med i Irak. Så må vi gjøre vurderinger av det folkerettslige grunnlaget hvis det skulle være aktuelt å gjøre bidrag andre steder enn i Irak, sier Søreide til NRK.

Mandag kveld ble det kjent at USA har bedt Norge om å øke sitt militære bidrag i kampen mot IS, samt å bidra i Syria. Ifølge Aftenposten sendte USA henvendelsen 3. desember.

Bakgrunn: USA ber Norge delta i krigen mot IS i Syria

Alle må bidra mer

– Dette er en henvendelse som har gått ut til nær sagt alle land i koalisjonen som allerede bidrar militært. Det gjør også Norge med å trene opp irakiske sikkerhetsstyrker. Det baserer seg på et vedtak og en resolusjon i Sikkerhetsrådet som sier at alle land må bidra mer, sier Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun presiserer at Norge allerede bidrar langs flere kanaler – både militært, humanitært og økonomisk. Den økonomiske biten dreier seg om å stanse fremmedkrigere og å hindre finansiering av fremmedkrigere og terror.

– Det kommer vi til å fortsette å gjøre, og det er det dette brevet også handler om, nemlig det brede spekteret av bidrag. Vi gjør vurderinger av det militære fra vår side – om hva det er mulig å bidra med og hva det folkerettslige grunnlaget er. Det er et klart folkerettslig grunnlag i Irak i dag, sier Søreide.

Hun sier det også er avgjørende å se nærmere på hva Norge vil ønske å oppnå med en slik deltakelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Norge kan ha importert olje fra IS

Møter i Forsvaret

Henvendelsen om å øke det militære bidraget krever en grundig vurdering og behandles nå i Forsvarsdepartementet på vanlig måte, opplyste Eskil G. Sivertsen, talsmann for Forsvarsdepartementet mandag. Etter det NRK erfarer ble saken diskutert på møter i Forsvaret samme dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her hjemme er skepsisen til et norsk bidrag i Syria og mot IS stor hos Høyres regjeringspartner Frp.

– Norge er et relativt lite land, med et relativt lite forsvar, og jeg synes ikke det er naturlig at vi utvider denne deltakelsen nå, sier Frps Christian Tybring Gjedde som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Høyres parlamentariske leder og komitékollega Trond Helleland sier han forventer at Stortinget får saken på sitt bord.

– Jeg regner med at Stortinget blir konsultert i et så viktig spørsmål, sa Helleland til NTB mandag kveld.

Les også: USA-ledet koalisjon beskyldes for angrep mot syriske soldater

– Må stå samlet

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier de vil ta stilling til forespørselen når den kommer til Stortinget.

– Det er viktig at verdens land står samlet i den internasjonale kampen mot ISIL. Vi ser frem til å høre regjeringens vurderinger av eventuelle nye anmodninger fra våre allierte, sier han.

Til nå har Norge holdt seg til å bidra i Irak, som ett av over 60 land som bidrar i den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Der har norske styrker blant annet trent kurdiske Peshmerga-soldater i Nord-Irak og den irakiske hæren i Bagdad-området.

Les også: Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten