Briljant Zlatan sendte Sverige til EM

Zlatan Ibrahimovic ble den store svenske helten.
Zlatan Ibrahimovic ble den store svenske helten. Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix

Zlatan Ibrahimovic lekte med danskene da han skjøt Sverige til fotball-EM.

Stjerneangriperen scoret to mål da Danmark ble slått ut med 4-3 sammenlagt etter 2-2 i tirsdagens returkamp.

– Det går ikke an å beskrive. Mange var skuffet over playoff, men vi hadde fortsatt sjansen. Vi fikk Danmark, som var favoritter. Vi var tålmodige. Vi visste hva vi ville. Jeg sa før kampen at den som ville mest til EM, ville komme til EM. Det var helt klart oss, sa Ibrahimovic til Eurosport Sverige.

Utsatt pensjonisttilværelse

Lagkameratene avbrøt superstjernen midt i jubelintervjuet.

– Det var godt å slå Danmark. De ville sende meg ut i pensjonisttilværelsen, men jeg pensjonerte hele Danmark, sa Zlatan.

Svensk TV spurte om det virkelig var slik at Ibrahimovic ville sluttet med landslagsfotball ved tap. – Jeg vet ikke, men jeg skal til EM. Det er «skönt». Det er helt utrolig, svarte svenskenes store helt.

Zlatan har scoret 62 mål i blågult. 2-0-målet tirsdag var hans 19. i EM-kvalsammenheng. For Danmarks landslagssjef Morten Olsen ble det en sur slutt. Han gir seg etter kvalikfiaskoen.

Danskene innledet klart best i Parken, skapte en rekke sjanser, men kampen ble snudd fullstendig på hodet da Zlatan ordnet 1-0 etter en lur cornervariant snaue 20 minutter ut i kampen.

Vertene fulgte ikke med på en utoverskrudd corner fra Kim Källström, og etter en smart bevegelse vekk fra forsvaret, kunne en umarkert Zlatan Ibrahimovic score fra seks-sju meter med høyrefoten. Målet var angriperens tiende på ti kamper i EM-kvalifiseringen.

Elegant frispark

Etter scoringen mistet Danmark initiativet i kampen. Etter 27 minutter var Ibrahimovic nær å doble ledelsen, men Kasper Schmeichel vartet opp med flott redning. Seks minutter før pause var Daniel Agger nær å gi Sverige 2-0 på et selvmål, men ballen gikk så vidt over eget mål.

Danmark ble jagende etter pause, og var nær å få utligningen da et skudd fra Christian Eriksen ble blokkert av Sebastian Larsson rett i egen keeper, mens Larsson fikk sparket vekk ballen på Andreas Isakssons retur. Bare fire minutter senere sto Zlatan for ren eleganse da han skrudde et frispark perfekt rundt muren og opp i krysset. Schmeichel var sjanseløs.

Fem minutter senere reduserte Yussuf Poulsen med en heading, men det danske EM-håpet var ikke til å berge selv om Jannik Vestergaard headet inn 2-2 etter 90 minutter. Desperate dansker sendte keeper Schmeichel i angrep. Han nådde ikke corneren, men det gjorde Vestergaard.

Høy sikkerhet

Danskene hadde 18-6 i avslutninger, men Sverige forsvarte seg febrilsk og klare for sitt femte strake EM-sluttspill. Da dommeren blåste av falt Zlatan ned på knærne før resten av spillerne stormet til i elleville blågule scener.

Sverige var for øvrig heldige da Kim Källström fikk styrt en avslutning fra Poulsen i tverrligger etter åtte minutters spill.

Zlatan Ibrahimovic scoret også da Sverige slo Danmark i den første kampen. Da scoret Paris Saint-Germain-spissen på straffespark.

Det var ekstra høy sikkerhet rundt kampen etter terrorangrepene i Paris fredag.

På grunn av terrortrusler ble landskampen mellom Tyskland og Nederland i Hannover tirsdag avlyst.