– Terrordømt IS-kriger trekker anke på grunn av Paris-angrep

Politietterforsker Dag Uppheim, politiadvokat Anne Karoline Staff og statsadvokat Geir Evanger på plass i rettssal 207 i rettssaken i Oslo tingrett, der en 24 år gammel mann fra Østfold er tiltalt for å ha deltatt i terrorgruppa IS i Syria.
Politietterforsker Dag Uppheim, politiadvokat Anne Karoline Staff og statsadvokat Geir Evanger på plass i rettssal 207 i rettssaken i Oslo tingrett, der en 24 år gammel mann fra Østfold er tiltalt for å ha deltatt i terrorgruppa IS i Syria. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredrikstad-mannen Ishaq Ahmed (24), som mandag trakk sin anke etter å ha blitt dømt for deltakelse i og støtte til IS og Nusrafronten, sier at anken ble trukket på grunn av terrorangrepet i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

13. juli i år ble mannen i Oslo tingrett dømt til åtte års fengsel for å ha deltatt i, kjempet for og støttet Den islamske staten (IS) og Nusrafronten i Syria.

Den 24 år gamle mannen er den første som ble dømt etter straffelovens paragraf 147 a, den såkalte terrorparagrafen, fordi Oslo tingrett fant det bevist at han hadde planlagt terrorhandlinger i Syria.

Les også: Politiet kartlegger Paris-terroristenes bevegelser

Forsvarer Thomas Randby sier til NRK at 24-åringen fortsatt mener dommen er feil, men at han likevel trekker anken.

– Grunnen er terrorangrepet i Paris på fredag. Han stiller spørsmål ved om det i det hele tatt er mulig, under de rådende forhold, å få en rettferdig rettergang, sier advokat Randby.

Statsadvokat Geir Evanger, som har ført saken for påtalemyndigheten, sier han er overrasket over 24-åringens avgjørelse, selv om han mener dommen er korrekt.

Evanger mener det kunne vært nyttig å prøve saken for en høyere rettsinstans.

– Det er klart at en tingrettsavgjørelse vil ha litt mindre vekt enn en dom i lagmannsretten eller Høyesterett, sier statsadvokaten.

Dommen mot 24-åringen blir dermed den første rettskraftige dommen mot en Syria-farer.